• SVE VIJESTI

Haos ni blizu kraja: 45 dana prošlo a trajektni prevoz ni izbliza normalizovan. Gužve sve veće, građani sve nezadovoljniji


Iako je rok od 45 dana koji mu je 9. februara ostavila Vlada kada ga je obavezala da raskine ugovor sa dotadašnjim operaterom trajektne linije u Boki Kotorskoj i da preuzme obavljanje djelatnosti linijskog pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari-Lepetane već odavno istekao, Morsko dobro još ni izbliza nije uspostavio kvalitet servisa na toj liniji koji je korisnicima usluge pružao bivši operater, privatna kompanija Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog.

Ljetnja turistička sezone već je praktično počela od katoličkog Uskrsa, a gužve na primorju su sve primjetnije, međutim na liniji preko tjesnaca Verige nema adekvatnog servisa jer umjesto šest trajekata koje je imao bivši operater, od 13. marta saobraćaju samo dva broda - mali trajekt Vasilije iz 1978. godine koji je Morsko dobro za simboličnih jedan euro mjesečno iznajmilo od hidrograđevinske kompanije Briv Construction iz Kotora a koji može ukrcati do 20 putničkih automobila, te još stariji trajekt 30. avgust iz 1970. koji je Morsko dobro za čak 570.000 EUR kupilo u Hrvatskoj u kontroverznom poslu "javne nabavke pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje", kapaciteta 41 putničko vozilo.

Iako su oba ova trajekta ukupnog kapaciteta tek 61 vozilo, a što potvrđuju i njihovi zvanični papiri, predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović i izvršni ditrektor te državne firme Mladen Mikijelj u svim svojim javnim, ali i službenim nastupima prema Vladi, tvrde da su Vasilije i 30. avgust kapaciteta 80 vozila.

- Naša nova tri trajekta će biti visokog kvaliteta, nudiće uslugu mnogo većeg kapaciteta nego što je to bio slučaj sa prethodnom flotom koja je saobraćala na ovoj liniji - kazao je gostujući na TV Vijesti Rađenović i dodao da će to biti skoro duplo više od ukupnog kapaciteta flote Pomorskog saobraćaja koja je mogla da primi 180 automobila.

Međutim, ono što se dešava u Boki od 18. februara, kada je Pomorski saobraćaj sa kojim je Morsko dobro jednostrano raskinulo ugovor, prestao da saobraća na liniji Kamenari-Lepetane, daleko je od potreba građana, a što pokazuju i sve češće kolone koje se formiraju na pristaništima i magistrali u Lepetanima i Kamenerima gdje se gomilaju vozila koja čekaju na prevoz.

Veliki broj kamiona i autobusa koji su se ranije prevozili trajektima, sada odustaju od brodskog prelaza i voze zaobilaznim putem oko zaliva, a što u Kotoru već sada stvara nesnosne gužve i zakrčenja u saobraćaju sa kilometarskim kolonama. Zbog toga raste nezadovoljstvo žitelja Boke, sve brojnijih turista, ali i lokalnih vlasti u Tivtu, Herceg Novom i Kotoru koje sada sve više kritikuju i izražavaju rezervu prema načinu na koji "Morsko dobro" obavlja trajektni prevoz u Boki.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) tako je kazao da "ako mi sada ne poboljšamo ponudu i uslugu koju je imao nekadašnji operater Pomorski saobraćaj, onda ništa nismo uradili sa ovom promjenom" i da to on stalno ponavlja ljudima iz rukovodstva Morskog dobra. Odgovarajući na prozivke opozicije koja ga je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine kritikovala zbog toga što je podržao sve poteze Morskog dobra sa trajektima ma koliko oni bili loši, Komnenović je kazao da se nada da su u Morskom dobro svjesni da ako ne bude trajekata, nema ništa ni od turističke sezone u Boki, a ni u većem dijelu Crnogorskog primorja.

Trajekt 30. avgust koji ima samo dvije posade, vozi u dvije smjene od 6 ujutro do 22 časa, dok noću radi samo Vasilije bez preciznog reda vožnje.

Iako su menadžeri Morskog dobra i čelnici Vlade ranije u više navrata javno obećavali da će već do sredine aprila ta firma nabaviti najmanje pet brodova, to se još nije desilo. Vlada je prije desetak dana na telefonskoj sjednici prihvatila informaciju Morskog dobra o potrebi hitne kupovine još tri trajekta i dala toj firmi saglasnost da brodove ponovno kupi kontroverznim "pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje", kako je kupila i 30. avgust, a čiju kupovinu izviđa Specijalno državno tužilaštvo.

Rađenović je u gostovanju na TV Vijesti 11. aprila istakao da će "raditi da novi trajekti budu na ovoj liniji biti do 1. maja", ali da nije siguran koliko će sve procedure potrajati pa je realnije da se tri broda za koja su dobili odobrenje Vlade, kupe i dovedu u Boku u roku od oko mjesec. Međutim, dodatni problem je što će 30. avgust uskoro opet morati da na više dana povuku sa linije zbog tehničkog pregleda jer je dobio samo privremeno uvjerenje o sposobnosti za plovidbu koja važi do 21. maja.

Izvor: ekapija.me

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN