• SVE VIJESTI

Ko god se nameračio - uspio je. Laku noć, grade


Ko se to i za koga nameračio na ovaj grad? Kako drugačije opisati ono što se događa jer zaista ne možemo reći da je normalno ovakvo sistematsko uništavanje ovog grada. Prvo smo godinama kao obrazloženje imali "mi smo opozicija državnoj vlasti, pa zato nas uništavaju...". OK, a šta je onda zadnjih par godina razlog? Pored najbolje volje nemoguće je naći razlog ovakvog sistematskog uništavanja i dokusurivanja svega što je preostalo i to najvažnijeg u ovom gradu a to je "knjiga na jedno i po slovo" - Institut Igalo i ostaci bolnice Meljine.

Kada je u pitanju to "pola slova" koje se na sve načine pokušava zbrisati iz tragične knjige Novske istorije - bolnice Meljine, u najkraćim crtama, da nije bilo koliko tolikog, realno preblagog, pritiska građana na lokalnu vlast a onda i na državu, bolnica Meljine ne bi bila vraćena u sistem javnog zdravstva. 

Naravno, za javnost, država svakodnevno traži načine i trudi se da bolnicu revitalizuje, ali u realnosti radi sve potpuno suprotno jer šta drugo govore hronična kilavost u radu odjeljenja, opstrukcije itd... kao i najnovije, pretvaranje OB Kotor u KBC za jug čime, realno, postojanje bonice Meljine i zvanično više nije potrebno. Kad se podvuče crta, ne, nije tu više problem ni Milo, ni Knežević... problem je što se očigledno na atrakivnu lokaciju sada nameračio neko drugi, da se više ne lažemo.

Drugo, donedavno cijelo ali već uveliko izbledjelo slovo Novske tragedije je Institut Igalo. I opet u najkraćem, sistematski uništavan ali ipak koliko-toliko održavan u životu, sada, u dobu "osvježavajućih" postaje gorući problem u koji se više "ne može ulivati u šuplje". 

Svi mi znamo da je i to kako Institut šupalj, javnost i to kako zna i ko ga je "izbušio", ali javnost i dalje ostaje uskraćena za odgovore: prvo - zašto se odgovorni konačno ne privedu odgovornosti (kako za Institut tako i za bolnicu), drugo - kako to da država "ne želi" da uliva u nešto što je dobrim dijelom i njeno vlasništvo čime silom i toliko providno nameće da je jedino rješenje, gle čuda - privatizacija protiv koje se, a to je i dokazano zadnjih dana, samo deklarativno borila najavljujući spasavanje jedine banje u Crnoj Gori dok se sada odjednom ekspresno okrenula privatizaciji po hitnom postupku. Ko li će drmnuti masnu lovu, pitamo se.

O sve izvjesnijem uništavanju poluvjekovnog dolaska Norvežana i o obavezi blizine i povezanosti bolnice i Instituta - suvišno je trošiti riječi.

A gotovo sva obrazloženja vladajuće klike za skoro sve postupke povodom bolnice i Instituta slobodno možemo nazvati čistim školskim primjerom vrijeđanja razuma. 

Svakako prednjači ona floskula "mi rješavamo probleme onih bivših". Zar se ovo dokusurivanje grada sa potpuno otvorenom namjerom uništenja može nazvati rješenjem? Da li je zaista "ovo" što se naziva rješenjima jedino moguće uraditi? Pa zar smo zaista takve budale?

Jedna od vodećih je i ona o ulaganjima. Jako dobro smo vidjeli gdje, na šta i kako se arče naše pare. Može za sve, ali za bolnicu i Institut - ne, jebiga, nije po zakonu. Zanimljiv detalj, samo na njih - nije po zakonu.

I upravo tu se nadovezuje i ta, možda i "najomiljenija" - "mora se poštovati zakon". Ahhh, uvijek nekako izmami osmjeh pogotovo kada u tih par sekundi odmah na pamet padnu svakodnevna brutalna gaženja svih mogućih i nemogućih zakonskih regulativa u raznoraznim situacijama širom Crne Gore, ali - za Herceg Novi to ne važi, za naš grad - sve samo striktno po zakonu. Ta "po zakonu" uvijek tako podigne raspoloženje da TV prijemnik jedva izbjegne fatalno oštećenje.

Dalje imamo i onu: "potrebno je vrijeme za rješavanje". Od pada bivše vlasti prošlo je debelih 2 i po godine. U tom periodu rješenja je moralo biti makar u naznakama a mi smo umjesto toga dobili totalnu katastrofu, katastrofalnu nesposobnost a što je najgore, novi kontigent "gladnih uši" koje pokušavaju da se "najedu" i napogoduju jedni drugima od onoga što je preostalo u što kraćem periodu. 

I konačno, pitanje te famozne "nemilosti". U više od 3 decenije u ovoj državi uništavano i pljačkano je bukvalno sve što se moglo uništiti nebitno ko je gdje bio na vlasti. U našem gradu "sukob" državna-lokalna vlast trajala je godinama, ali pitanje je kako onda možemo opisati sadašnji "sukob" ako znamo da se stranke na vlasti zadnjih godina podudaraju a neki novski kadrovi obavljali su ili obavljaju funkcije u Podgorici. O čemu se sad radi? Iako bi se dalo raspredati i analizirati ko je s kim u kakvoj šemi i dilu, činjenica je, svi duvaju u istu tikvu kada je "strana" u pitanju, dakle nije to. Najjednostavnije rečeno i jedini logični odgovor je - goli interes.

Ovaj grad je uništavan a i dalje se uništava iz golog interesa i iz ničega drugog. Opštinski čelnici navode "nemamo ingerencije". OK, ingerencija nema, u redu je, shvatamo, ali ingerencije nisu potrebne za otkazivanje poslušnosti partijskim čelnicima u Podgorici i potpuno - bezuslovno stajanje na stranu grada i njegovih građana (glasača) pa, ako hoćete, i otvoreno pozivanje na građansku neposlušnost i mnogo radikalniju, zajedničku vaninstitucionalnu borbu pa i po cijenu silaska sa vlasti - u najkraćem - otkazivanje poslušnosti.

I ne, deklarativna i "žešća" retorika se ne računaju i ne, nemojmo o kršenju zakona i "vezanim rukama" jer smo već pomenuli u tekstu kako se on "poštuje". Ali, opet jebiga, fotelje, odbori, komisije su veoma isplativi, tako da svi koji su se nameračili na ovaj grad u namjeri da ga do kosti konačno ogole i očerupaju, slobodno mogu da navale, skoro u potpunosti su već uspjeli jer smo savršeno pokazali koliko smo laka meta.

I ko onda preostaje na braniku grada? - nažalost niko. Da, očekivali ste da će odgovor biti mi - građani, ali ne, mi smo se već mnogo puta "dokazali" ćutnjom, sleganjem ramenima, ponašanjem kao Alisa u zemlji čuda, "ne možemo mi ništa" stavom, mirnim "civilizovanim" budalašti... pardon, protestima, histeričnim i euforičnim trčanjem na biračka mjesta... i to u svim slučajevima do sada počev od bolnice, Instituta, HTP "Boka", trajekta, Južnog jadrana, PKB-a, Mješovitog, Vinoprometa, C Vračara... Dakle, sve su prilike - od nas ništa. 

Zato, laku noć grade, zadnje 1 i po slovo iz tvoje tragične knjige će jako brzo konačno biti izbrisano. Ti, grade, samo lijepo spavaj, naspavaj se, ali kad se probudiš biće prekasno a svi koji mogu od tebe će pobjeći. Izvini što ne mogu da ti napišem i malo optimizma, jebiga, i sam vidiš zašto samo to još nećeš sebi da priznaš.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN