• SVE VIJESTI

Pola vijeka od prvog poziva mobilnim telefonom. U Crnoj Gori prisutan od 1996-e


U svijetu je krajem 2022. godine bilo 5.4 milijarde pretplatnika mobilne telefonije, a do 2030. biće ih oko 6.4 milijarde, procjenjuje globalno udruženje mobilne industrije GSMA povodom obilježavanja 50 godina od prvog poziva mobilnim telefonom.

Prvi poziv mobilnim telefonom obavio je 3. april 1973. inženjer i izumitelj Martin Kuper, i to s ulica Njujorka pomoću telefona koji je bio težak oko jedan kilogram i s trajanjem baterije od 25 minuta.

Otac mobilnog telefona 

Kuper se smatra ocem mobilnog telefona jer je svoj pionirski rad s timom u kompaniji Motorola usmjerio na razvoj komercijalnih mobilnih telefona DynaTAC 8000X, u poznatom obliku cigle, i to desetak godina nakon što je prototip korišćen za prvi poziv. Taj telefon prodavan je za oko 4000 dolara.

Prvi mobilni telefon bio je skup i ne baš funkcionalan, ali se već tada predviđalo da bi se mobilna telefonija mogla razviti do te mjere da će jednoga dana svi imati mobilni telefon. To se potvrdilo stalnim rastom mobilne industrije i mreža, kao i razvojem mobilnih uređaja, koji odavno više nijesu samo sredstvo za razgovore.

Širom svijeta postoji više od 8.4 milijardi SIM veza, što naglašava velik društveni uticaj koji je mobilni telefon ostvario. To je najrašireniji uređaj potrošačke elektronike u istoriji i već imamo više mobilnih telefona nego ljudi na svijetu.

Prvi poziv u Crnoj Gori obavljen 1996. godine 

U januaru 1996. godine, konzorcijum ETL – PTT Crna Gora dobio je koncesiju na 20 godina za uspostavljanje GSM 900 mobilne mreže u Crnoj Gori, a u martu 1996. godine osnovana je kompanija ProMonte.

Prvi poziv mobilne telefonije u Crnoj Gori ostvaren je 10. jula 1996. godine.

Izvor: CDM

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN