• SVE VIJESTI

Trajekti stižu za mjesec, možda i 1. maja. Karte za Bokelje 3 eura


Gostujući u jutrošnjoj emisiji TV Vijesti "Boje jutra" a nakon odobrenja Vlade Morskom dobru da kupi još tri trajekta uz hitan postupak javne nabavke, predsjednik Odbora direktora JP Morsko dobro Blažo Rađenović potvrdio je da će za mjesec dana, a moguće i prije, trajekti stići iz Grčke i Turske.

Do sada je po zaključku Vlade od 6 odobrenih nabavljen samo jedan trajekt - "Prizna" iz Hrvatske.

„U planu je nabavka još tri. Ako nam budu sve procedure išle na ruku i svi ažurni, u roku, ne višem od mjesec, svi trajekti će saobraćati. Uradićemo sve da to bude i do 1. maja, ali iz iskustva, iz opreznosti, kažem da će stići za 30 dana." - rekao je Rađenović i dodao da će biti raspisana hitna javna nabavka. 

"Na svim tržištima smo tražili ponude, a fokus nam je na Grčku i Tursku. Vidjećemo ko će biti najbolji najbrži ponuđač. Trajekti neće biti stariji od 2000. godine. Biće polovni, ali mlađi i većeg kapaciteta nego flota „Pomorskog saobraćaja. Kapaciteti tri trajekta biće preko 200 vozila, što je sa postojećim preko 300. To je skoro duplo više sa manjim brojem trajekata od prethodne flote Bana“ - objasnio je Rađenović.

Kako tvrdi, imaju dovoljno novca za kupovinu plovila a računa da jedan može koštati od 2 do 3 miliona eura kao i da će ipak, doći do zaduženja kod poslovne banke od 4 miliona eura zbog izmirenja tekućih obaveza Morskog dobra. Navodi i da je Morsko dobro likvidno i ima preko 9 miliona eura kao i da kamatna stopa zaduženja neće biti veća od 3.60% a sve će izmiriti iz sopstvenih sredstava.

Uskoro će početi i naplata trajektnih karata čime će se ubrzati vraćanje novca za kupovinu plovila. Karta za malo vozilo biće 3 eura za građane bokeljskih opština, 4 eura tokom cijele godine za sve građane Crne Gore, a u sezoni će biti 5 eura. Sa cjenovnikom se još mora saglasiti i Vlada dok se Uprava pomorske sigurnosti već saglasila.

"Sada dva trajekata dnevno prevezu 3000 vozila, što je 16000 eura po prosječnoj karti od 5 eura. Mjesečno nešto manje od pola miliona eura." - tvrdi Rađenović.

Rađenović je saopštio i da će objekti Pomorskog saobraćaja na obali biti porušeni, a da su već kupljene nove kase i kućice.

"Do sada je 25 radnika iz „Pomorskog saobraćaja“ zaposleno u Morskom dobru. Tu je još 30, a u toku su pregovori sa mornarima, upraviteljima stroja i kapetanima iz „Pomorskog saobraćaja“ kako bi posade mogli imale i budući trajekti. Dali smo javni poziv da zaintersovani dođu i zasnuju radni odnos. Blizu 100 radnika nam je potrebno, posebno u sezoni.

Kako je pojasnio građani će moći da plate i karticama trajektni prevoz, a da i ne izlaze iz vozila a uvešće se i mobilni operateri koji će nositi terminale i na licu mjesta naplaćivati karte čime će se ostvariti veći protok a smanjiti gužve.

Izvor: Vijesti

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN