• SVE VIJESTI

Za 2 godine 350 slučajeva nasilja u školama. Manje evidentiranih slučajeva samo zbog pandemije


Za dvije godine u crnogorskim osnovnim i srednjim školama evidentirano je oko 350 slučajeva nasilja, navodi se u dokumentu sa kojeg je Ministarstvo prosvjete skinulo stepen tajnosti. U istom periodu evidentirano je i 30 slučajeva vandalizma u školama.

Ministarstvo prosvjete ukinulo je stepen tajnosti i danas objavilo Završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, sa Akcionim planom za 2019-2021. godinu.

U dokumentu se navode i podaci iz Informacionog sistema obrazovanja (MEIS).

“Unijet je 191 slučaj nasilja u osnovnim školama i 97 u srednjim u školskoj 2019/2020. godini. U školskoj 2020/2021. godini evidentirano 47 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 21 slučaj nasilja u srednjim školama i to vršnjačkog nasilja 35 slučajeva u osnovnim školama, a u srednjim 14”, navodi se u dokumentu koji je danas objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi školske 2019/2020. godine evidentirano je 28 slučaja vandalizma u osnovnim i srednjim školama, dok su školske 2020/2021. godine evidentirana samo dva slučaja vandalizma u osnovnim školama.

“Podaci ukazuju da je broj evidentiranih slučajeva značajno manji uzevši u obzir okolnost da se rad ustanova odvijao u kontekstu pandemije KOVID-19”, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi, u MEIS aplikaciji unaprijeđen je modul koji se odnosi na rad pedagoško-psiholoških službi, evidencijom slučajeva vršnjačkog nasilja i kreirano je uputstvo za unos podataka.

“Modul je implementiran u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama”, ističe se u Izvještaju.

Navodi se da su sve osnovne i srednje škole u Crnoj Gori formirale timove za bezbjednost.

„Ukupno je formirano 211 timova sa 1.299 članova. U sjevernoj regiji formirano je 93, u centralnoj 39 i južnoj 79 timova. Podaci o članovima timova evidentirani su u MEIS aplikaciji“, kaže se u izvještaju.

Dodaje se da je u Zavodu za školstvo imenovan pedagog, koji se ažurno i blagovremeno bavi svim prijavljenim slučajevima nasilja u školama.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN