• SVE VIJESTI

Ping-pong bombica


Od kad je neko nekad prije ko zna koliko decenija provalio da može telefonom pozvati neku instituciju i dojaviti o, po pravilu, nepostojećoj bombi u dotičnoj instituciji, taj kretenizam zahvatio je dežurne budale koji iz nekog svog nastranog razloga uglavnom imaju želju da izazovu haos i dignu uzbunu. Vremenom je i količina bezobrazluka uznapredovala ali napretkom tehnologije, srećom mada i tek donekle, takvi kreteni se kud i kamo lakše otkrivaju ali, kao i u svemu, stvari nisu baš crno-bijele.

Vrlo je moguće da ste zadnjih godina stekli utisak da je kod nas počela prava mala "epidemija" lažnih dojava. Istini za volju, nije to slučaj samo u Crnoj Gori već i u ostatku bivše Jugoslavije no fokusirajmo se na nas. 

Uz utisak "epidemije" lažnih dojava isto tako zanimljivo je da se dotične, gotovo po pravilu, dešavaju oko nekih bitnijih događaja. I najnoviji slučajevi u zadnja dva dana kada su dojave istovremeno zabilježene kako u školama tako i nizu drugih institucija širom Crne Gore dešava se samo par dana pred vanredne parlamentarne izbore pa i u danu kada su radnici Instituta na 2 sata blokirali trajektni prevoz. Slučajnost ili ne samo je u domenu nagađanja i špekulacije ali ono što je sigurno i već svima odavno kristalno jasno je da to definitivno nije očajnički potez đaka koji se boji da ne opandrči godinu ili izbjegavanje pismenog zadatka baš kao ni potez mentalno poremećene osobe kojoj se neko ili nešto zamjerilo. Ostaje jasno pitanje - ko je onda???

Ne želimo dovoditi u bilo kakvu sumnju to da nadležne službe intezivno rade na otkrivanju ovih "bombaša". Uvjereni smo da to i rade, ali ono što nas sve može i treba mučiti pa i zabrinuti je uporan izostanak odgovora široj javnosti - ko to i zašto radi, ko je i u kojim slučajevima otkriven, kakve su kazne i - zašto je uopšte i došlo do ekspanzije ove zločinačke pojave i pojedinačnih slučajeva. U najkraćem ko to i zašto sa nama ali i sa cijelom državom igra vrlo opasan ping-pong. I, ne, nemojmo više pokušavati sa češkim klincem, odgovor, najblaže rečeno, uopšte nije zadovoljavajuć. Situacija je preozbiljna da bi smo se igrali nemuštim odgovorima.

Nažalost, na ta ključna pitanja uporno ostajemo bez odgovora što jedino ostavlja prostor za laži i špekulacije ali i uvijek isplativa politička prepucavanja, i ozbiljno budi sumnju da je sve organizovano negdje "odozgo". I ne, to  nije naše otkrivanje "tople vode", to je sve osnovanija sumnja sve većeg dijela građanstva koja se javlja sa opravdanim razlogom jer, da zatvorimo krug, građani ove zemlje su konstantno uskraćeni za konkretne odgovore a kad nema odgovora - eto plodnog tla za svakakve špekulacije.

Iskreno, ko makar i malo prelista po internetu tehnološku rubriku ili neki specijalizovani portal vidjeće da je sada moguće ući u trag gotovo svakom pozivu ili mailu. Ako to mogu skoro pa i amateri sa tek malo većim znanjem - šta tek onda može i mora država. Ako je tako, a jeste, zašto onda i dalje nemamo odgovore?

I konačno, šta kada, ne ako već kada, se tako neki "bombaš" uhvati? Kakva je kazna? Ni to ne znamo, a i ono što znamo liči na, takoreći, milovanje "nestašnog djeteta" po glavi uz ono "nemoj više, to nije lijepo..." i odlazi u ekspresno brzi zaborav.

Kakva je kazna za ovo uopšte i adekvatna svako ima svoje mišljenje ali ono što je sigurno i zajedničko je da se takva "nestašna djeca" više ne smiju "milovati" već javno objelodaniti ko su i bukvalno ih oderati po džepu tako da decenijama ako treba otplaćuju svaki potrošeni cent jer za strah roditelja djece i izazvanu paniku ionako ne mogu platiti. Zbog ovakvih stvari ta "nestašna djeca" ko god bila i odakle god dolazila moraju dobiti "vaspitnu ćušku", kako oni tako i oni koji igraju ovaj ping-pong zajedno sa njima.

Pritom, kada kažemo "vaspitna ćuška" i deranje po džepu, ujedno mislimo i na suspenziju i demokratije i ljudskih prava koje nam je "naša borba za demokratiju dala". Možda malo metoda iz doba kada je Narodna Milicija "razgovarala" sa takvima. Pa da vidimo da li bi onda još nekome palo na pamet da se "igra" ovakvog ping-ponga pa ko god da je(su) i odakle god da je(su) Ko bi znao, zbog ovoga ih ne bi smo izdali, zar ne? E sad, uvijek se vraćamo na početak, sve zavisi ko s kim u koju tikvu duva.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN