• SVE VIJESTI

Nakon trovanja u akva-parku u Trebinju djeca na kućnom i ambulantnom liječenju


Od osmoro djece koja su hospitalizovana u Trebinju zbog problema karakterističnih za trovanje, četvoro je iz Crne Gore. Djeca su puštena na kućno i ambulantno liječenje. Uzrok trovanja je, pretpostavlja se, ispuštanje prekomjerne količine hlora zbog problema u radu automatskog sistema hlorisanja do kog je došlo nakon nestanka električne energije, sopšteno je iz uprave turističkog kompleksa.

Osmoro djece primljeno je u trebinjsku bolnicu zbog disajnih problema tokom boravka na tzv. dječjem jezeru akva-parka Grad Sunca, kazala je za RTCG načelnica odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje, Ljiljana Buha.

"Negdje oko tri sata došlo je odjednom sedmoro, uzrasta 5 do 8 godina. Imali su kliničke znake torovanja inhalacionim toksinom, imali su kašalj, otežano disanje, neki bol u plućima", kazala je Buha.

Budući da ljekari nijesu znali kakav je tačno inhalacioni agens izazvao trovanje, djeca, koja su primljena sa srednje teškom kliničkom slikom, zadržana su na posmatranju jer je postojala mogućnost naknadnih posljedica - upale pluća, oštećenaja plućnog tkiva, edema pluća.

"Trebale su im potporne mjere i mjere koje se sprovode u tim trenucima", kazala je Buha.

Četvoro mališana bilo je iz Crne Gore - po dvoje iz Podgorice i Herceg Novog, potvrdila je načelnica Odjeljenja za pedijatriju.

Jednom djetetu iz Herceg Novog savjetovano je ambulantno liječenje.

"Sada su uglavnom djeca stabilna i klinički dobro", kazala je Buha.

Iz bolnice nijesu mogli da preciziraju čime su djeca otrovana dok ne dobiju rezultate analiza. Međutim, da je hlor uzrok zdravstvenih problema mališana, pretpostavljaju u turističkom kompleksu Grada Sunca, kojim upravlja Svislion-Takovo. Naime, saopštili su da je prekid napajanja električnom energijom izazvao zastoj rada automatskih postrojenja za hlorisanje vode, te da se nakon ponovnog uključenja, stvorio vazdušni čep s prekomjernom količinom tog gasa.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN