• SVE VIJESTI

Sjećate li se bolnice Meljine? "Bolju situaciju" još ne osjećamo a od koje ćemo jeseni - ne zna se


Sjećate li se bolnice Meljine? Da to je onaj kompleks koji je bolnica, sa naglaskom na "BOLNICA", prodat zarad kriminalnih interesa. Onaj kompleks čija se prodaja nije branila žestokim protestima tada već su građanima mazane oči sa štetnošću silosa u Zeleničkoj luci postavljanima upravo u to vrijeme a koji se sada uklanjaju jer grama cimenta vidjeli nisu. Onaj kompleks u kojem je renomirano liječilište sa vrhunskim kadrom uništeno da bi, po planu postalo "rezort" ili, prevedeno, mjesto za okupljanje najgoreg bjelosvjetskog šljama na čijim će se kompleksima bogatiti drugi šljam. To je onaj veoma atraktivni kompleks kojim se svojevremeno oduševila i Pamela Anderson, onaj kompleks koji je prije dolaska ove "zvijezde" bio "mali VMA", onaj kompleks koji je vrvio od medicinskih stručnjaka i vrhunskog kadra, onaj kompleks u koji niste mogl ući i kroz njega prolaziti kao kroz autobusku stanicu već Vam je trebala lična karta na prijamnici... Ne sjećate se? Čudno... 

Dobro, onda da podsjetimo na ove skorije događaje vezane za taj kompleks. Političko-tajkunsku pljuvačinu i prepucavanja. Mlake proteste onih malobrojnih građana koji se dobro sjećaju gore navedenog i onih svjesnih značenja opstanka tog kompleksa isključivo u vidu bolnice, onih kojima je život spašavan upravo u toj bolnici, onih kojima su članovi porodice preživjeli upravo zbog blizine te bolnice, pa i onih koji znaju da je kadar dao sve od sebe da bi spasao nekog ili mu maksimalno produžio život uprkos nemogućim uslovima. Podsjetimo se i važnosti i povezanosti bolnice i Instituta Igalo gdje ako se uništi jedan, automatski se uništava i drugi. Podsjetimo i na obećanja i vraćanje u sistem javnog zdravstva koje se "obistinilo", ako to tako možemo nazvati, prvenstveno zahvaljujući upravo pritisku tog, nažalost, premalog broja građana. Podsjetimo i na podmukli pokušaj "ulova na kratko" i čuvenog konkursa o prijemu kadra i prekonoćnom otpuštanju i "pripajanju" OB Kotor... Sjećate li se sad? Trebamo li još neko podsjećanje navesti?

E sad kad ste se sjetili, podsjetio se danas i direktor FZZO-a Vuk Kadić koji se gostujući na TV Vijesti, između ostalog, rekao da je "veliki dio kadra zadržan osim nekih koji nisu željeli da ostanu." kao i "Ideja na početku je bila da postepeno uvodimo odjeljenja, za čije funkcionisanje imamo minimum kadra. Trenutno smo na tom nivou. Smatram da je mnogo bolje nego što je bilo prije 1. marta, ali nije dovoljno dobro. Očekujemo da će svakim danom biti sve bolje. U ovom trenutku sredstva nisu problem, nego kadar." 

Istini za volju, svi ćemo se složiti, potpuna je istina da se ne može nešto što je godinama uništavano i nešto što je prošlo kroz sve navedeno sa početka teksta, potpuno riješiti za nekoliko mjeseci, ali se zaista moramo zapitati, pod uslovom da su informacije koje kruže među građanima tačne, na primjer, čemu dostava hrane iz OB Kotor ili molba "ispod radara" da se pomogne u vidu novih čaršava, posteljine i slično, ili zašto se u bolnici i dalje ne može uraditi - pa skoro ništa ili zašto su odjeljenja i dalje na "vještačkom održavanju" gotovo bez očiglednog pomaka na bolje. Zašto, najkraće rečeno, građani kojima je potrebno, "bolju situaciju" realno još uvijek ne osjete. 

Da je kadar i dalje na minimumu i da je deficitaran svuda - svi jako dobro znamo, ali zašto se ne možemo oteti utisku da izostaje trud makar i pokušaja dovođenja novog kadra jer, ako sredstva nisu problen, kako kaže Kadić, onda je i pronalazak kadra znatno lakši. Ili se možda čeka šta će biti sa KBC za jug? A nemojmo zaboraviti i nedavne najave gradnji novih bolnica. Kako će se onda one puniti kadrom?

"Reorganizacija Bolnice Meljine počeće od jeseni kako bi ova zdravstvena ustanova mogla samostalno da funkcioniše, a ne kao istureni dio Opšte bolnice Kotor." - takođe je rekao Kadić, sigurno misleći na jesen 2023, ali pitanje glasi da li će sve to na bazi svega poznatog biti moguće provesti. 

Ako znamo koliki je stepen uništenja bolnice ova najava izgleda dosta optimistično, mada, nažalost, veoma malo realno. Kako će se uz toliki deficit kadra i prastarost opreme kao i hroničan nedostatak osnovnih sredstava za rad, bolnica vratiti u donekle prihvatljivo stanje i postati samostalna pogotovo imajući u vidu pretvaranje OB Kotor u KBC za jug, a povrh svega - ne baš blistavo, ili, nazovimo stvari pravim imenom - tragično stanje u javnom zdravstvu, laiku - građaninu, je potpuno nejasno, a magični štapić postoji samo u bajkama.

U svakom slučaju, šta će biti od jeseni za kada je najavljena reorganizacija bolnice Meljine i povratak samostalnog funkcionisanja - vidjećemo vrlo brzo. Da li će opet biti potrebne blokade i, ovog puta radikalniji pritisak, pa i haos u gradu, vidjećemo još brže.

Autor: Hercegnovska svaštara

Izvor izjave: Vijesti

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN