• SVE VIJESTI

(VIDEO) Požar u Župi Dubrovačkoj: Stanje pod kontrolom ali se može preokrenuti. Vatra došla na 100 m od kuća. Kiša pomogla vatrogascima


Nakon teške i izazovne noći, stanje na požarištu u Župi dubrovačkoj je vidljivo bolje. Potvrdio je to županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dubrovački dnevnik.

"Situacija je nepromijenjena od jutros, što je dobra vijest. Stanje je puno bolje, požar se nigdje nije proširio tokom današnjeg dana. Vidjet ćemo koje ćemo snage zadržati, a koje otpustiti. Iako sada držimo požar pod kontrolom najvećim dijelom, na oprezu smo u slučaju vjetra. Situacija se još može preokrenuti, no zasad je stanje dosta bolje i nadamo se kako će tako i ostati“, rekao je Simović.

Inače, već treći dan bukti požar u Župi dubrovačkoj, a sinoć je posebno teško bilo u mjestu Krstac gdje su se branile, a zahvaljujući nadmoćnim naporima vatrogasaca i pomoći lokalnog stanovništva, i odbranile kuće ali najgore je, čini se, ipak prošlo. Tamo su još uvijek vatrogasci koji dežuraju i čuvaju požarište, tu su vozila i cisterne te razvučene cijevi.

Neki od mještana tvrde kako se požar razbuktao iza jednog restorana, kao ostatak žara koji je ostao od požara koji je dan prije prijetio kućama u Zavrelju i Kosturu. Vatra se razbuktala zbog snažnog juga i krenula prema Postranju.

"Bilo je prilično zafrkano! Recimo da se vatra približila na 100 metara od kuća. Branilo ih je i obranilo nekih 100,120 ljudi. Kanaderi su pomogli, a najgore je bilo oko osam ili devet ura navečer kad je vatra ozbiljno prijetila“, govori jedan mještanin za Dubrovački dnevnik.

No, katastrofa se nije dogodila, a vatrogasci su se četiri sata aktivno borili s vatrom.

"Odradili su zaista vrhunski, nezapamćen posao. Situacija je već oko 11 bila pod kontrolom kad su se spustili i nastavili dežurati i čuvati požarište“, dodao je.

Ovo područje je, kako navodi Dubrovački dnevnik, puno apartmana koje su zbog panike i straha mnogi gosti napustili.

Dodatna pomoć stigla je i sa neba jer je jutros u Župi Dubrovačkoj pala kiša i malo olakšala posao vatrogascima koji se od preksinoć bore s teškim požarom. 

Požarni front je dug preko pet kilometara, a na požarištu je trenutno oko 150 vatrogasaca. 

Izvor: Dubrovački dnevnik


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN