• SVE VIJESTI

(VIDEO) Trendovi, pomodarstvo, kompleksi... Proslava djetetovog 1. rođendana košta kao svadba, trošak može ići i do 5.000 eura



Postalo je pravilo da se dječji rođendani slave u igraonicama, a sve više roditelja se opredjeljuje i za restorane, gdje je skoro potrebno odvojiti novac kao za organizaciju svadbe. N1 je zato istražio kolike su cijene i šta je uključeno u ponudu.

Tata Andrej koji uskoro slavi prvi rođendan svoje kćerkice, a nakon kompletne organizacije, ostao je u šoku kada je shvatio da će morati da izdvoji oko 5.000 eura za proslavu.

„Žena i ja smo odlučili da prvi rođendan ipak proslavimo svečano, a uz to imamo veliki broj prijatelja i rodbine koje treba da ispoštujemo. Odlučili smo se za popularni restoran gdje su nam na kraju neki strandardni meni hrane i pića naplatili 45 eura po čovjeku. Preko toga smo platili tortu, angažovali animatora za djecu, fotografa i na kraju bend. I sve to za četiri sata rođendana“, ispričao je za portal N1 Andrej.

Bez obzira što je bio spreman da izdvoji novac za posebnu proslavu prvog rođendana, kaže da ga „strašno nervira što vidi koliko su cijene nerealne“.

„Meni je potpuno u redu da toliko odvojim za svadbu koja traje osam sati i ljudi mnogo više popiju i pojedu. Međutim, odvojiti toliko za četiri sata rođendana, gdje se mnogo manje pojede i popije je zaista previše“, ocijenio je tata.

On je prokomentarisao da smo davno „sustigli pola Evrope po cijenama.

„Ispadne na kraju da radim za rođendan i ljetovanje“, rekao je Andrej za N1.

Raspon cijena u Beogradu od 600 do nekoliko hiljada eura

Ukoliko imate manji broj gostiju do 30 odraslih i 15 djece, najbolja varijanta su igraonice. Međutim, tu postoji caka o kojoj treba da vodite računa.

Ukoliko samo iznajmite prostor na dva i po sata, to će vas koštati oko 150 eura, ali na tu cijenu dodatno plaćate piće, ketering koji košta oko 350 eura, dekorativni sto 250 eura i ukoliko želite profesionalne fotografije moraćete da odvojite od 100 do 300 eura. Ukoliko animacija nije uključena računajte na dodatnih 100-150 eura troška. To vas na kraju košta oko 1.000 eura za „jednostavniju“ proslavu rođendana.

Nešto jeftinija varijanta je da uzmete „all inclusive“ pakete koje nude igraonice, gdje pored prostora dobijate i hranu i piće, najčešće i animatore, pozivnice za rođendan i za to možete da prođete jeftinije – sa oko 600 eura, ali u zavisnosti od tipa igraonice paketi mogu da idu i do preko hiljadu eura.

Pošto je praksa pokazala da su prvi rođendani mnogo veći, pa se dešava da broj gostiju bude između 100 i 200, onda je jedini izbor proslaviti ga u restoranu.

Većina restorana, čak uslovljava da se, ukoliko je broj gostiju manji od 40, na cijenu menija plaća i zakup prostora.

Ukoliko se opredjelite za restoran, kompletan meni i piće za četiri i po sata dobićete od 40-100 eura po osobi. Samo što u tu cijenu nije uključena torta, animacija djece, kao i dekorativni dječiji sto.

Poseban i dodatni trošak je ukoliko želite da obezbjedite bend. Potrebno je da izdvojite minimum 500 eura, ali pored cijene koju plaćate za muziku, i članove benda u restoranu morate da uračunate kao goste.

Prije nego što krenete sa planiranjem, najvažnije je da se dobro raspitate i obavezno pitate šta je sve uključeno u cijenu, ali u svakom slučaju budite spremni na veliki trošak.

Izvor: N1

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN