• SVE VIJESTI

Radnici Instituta i danas blokrali granice sa Hrvatskom: "Nastavićemo borbu zbog naših pacijenata"


Sindikalna organizacija Instituta Igalo i Unija slobodnih sindikata organizovali su danas drugi protest, dvočasovnom blokadom dva granična prelaza ka Hrvatskoj.

Od 18 do 20 sati blokirani su bili granični prelazi Debeli brijeg i Kobila, što je stvorilo kilometarske kolene vozila iz oba pravca.

Zaposleni u Institutu "Dr Simo Milošević" i građani su na taj način još jednom poslali poruku da se, kako kažu, Institut mora spasiti.

Predsjednica Sindikata Instituta Marija Obradović kazala je da su danas čuli, od nadležnih, koji o Institutu odlučuju da ne može avans, kao i da Institut nije profitabila i da ne zarađujete.

“Oni drugi naši vlasnici ćute i čekaju. Nisu se do sada izjašnjavali ni o čemu, niti odgovornost ni prema čemu nemaju”, kazala je Obradović  i poručila da će nastaviti da se bore zbog njihovih pacijenata.

Od četiri zahtjeva sa prošlog protesta, kako je istakla Obradović, pola jednog je rješeno.

“Isplata tri zaostale plate, potpisivanje kolektivnih ugovora od prošlog protesta nije urašena, a blokada od 3,5 miliona odložena je na 30 dana. Mi svi znamo da postoji obećanje da taj dug ne pripada nama već Vladi Crne Gore i možemo da kažemo da je taj dio djelimično urađen. Rješavnje statuta Instituta kupovinom akcija od manjinskih akcionara nije ni počelo. Pa kada nas pitaju zašto smo opet ovdje i zašto razmišnjamo o radikalizaciji, to je odgovor”, poručila je Obradović.

Kampanja za spas Instituta “Dr Simo Milošević”, pod motom „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan“ počela je sinoć u Nikšiću potpisivanjem peticije, koja je pokrenuta nakon prvog protesta radnika i dvočasovne blokade saobraćaja na graničnim prelazima sa Hrvatskom prošlog petka.

Potpis na peticiju za dva sata, koliko je akcija trajala na Trgu Slobode u Nikšiću, stavilo je preko 700 građana.

Ranije danas ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da država Crna Gora nema zakonske mogućnosti da uplati 800. 000 eura akcionarskom društvu Simo Milošević koje je u većinskom državnom vlasništvu, ali sa značajnim procentom akcija, jer bi to bila nezakonita državna pomoć. 

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić juče je za Portal RTCG rekao da će Damjanović u srijedu da ide za Beograd kako bi na sastanku sa ministrom finanasija u Vladi Srbije Sinišom Malim našao modus da se problem sa Institutom “Simo Milošević” trajno riješi.

Damjanović je međurim, danas naveo kako su uspjeli da u nekoliko navrata obezbijede akontacijama Fonda zdravstva da se zaposlenima u Institutu Igalo isplate plate, ali naglašava da plate moraju da budu zarađene.

“Govorim o avgustu kada je Institut morao, ne trebao, već morao da ima najveće prihode i da podmiri bar troškove te kuće”, istakao je Damjanović.

Rekao je da će sa ministrom finasija Srbije da proba da nađe rješenje, da se “otkloni jedna od gorućih prepreka”.

“To je blokada zbog duga prema Jugobanci koji je verifikovan presudom suda i koji u bruto iznosu iznosi gotovo 9 miliona eura. Sa kamatama ta blokada bi uvela Institut u zonu gdje bi stečaj mogao da bude gotovo izvjestan”, saopštio je Damjanović.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN