• SVE VIJESTI

Članovi "Cvrkutića" puni utisaka iz Mrkonjić grada. Pred horom brojni planovi i događaji


Solisti dječijeg hora "Cvrkutići" koji su naš grad predstavljali sa 4 pjesme na dječijem festivalu 
"Raspjevane pahuljice" u Mrkonjić gradu,vratili su se kući prepuni utisaka.

Kako za naš blog kaže Lidija Ivanović, muzički mentor hora "Cvrkutići", još su uzbuđeni i radosni, sve je bilo zabavno i aktivno, nekome novo i prvo a nekome samo novo iskustvo, ali djeca su presrećna i to je važno a uspomene će svakako biti za cijeli život, što može svjedočiti i iz ličnog iskustva.

"I ja sama sam u detinjstvu učestvovala na dečijim festivalima "Zlatna sirena", "Radost Evrope", pevala u horovima od kad znam za sebe i evo me u trećoj etapi života i još sam u tom ritmu." - prisjetila se naša sagovornica, čime i potvrđuje koliko jednom djetetu može značiti muzika, pjesma, hor, nastup i učešće na nekoj sličnoj manifestaciji, ali i kontakti sa vršnjacima iz drugih zemalja.

"Nova poznanstva sa decom iz Slovenije, Hrvatske, a i susret sa već poznatim drugarima iz Beograda i Podgorice učinile su da naša deca budu zaista dobro raspoložena i zadovoljna. Bili smo svi smešteni u jednom kompleksu, i deca su imala prilike da se druže van festivalskih obaveza. " - priča nam Ivanović.

A kako djeca, tako se i ostatak 12-očlane ekipe (roditelji, braća, sestre učesnika) proveo lijepo i veselo tokom tri dana provedenih pored jezera Balkana u Mrkonjić Gradu.

Pored tima koji je funkcionisao kao jedan, za dobro raspoloženje i ugodan boravak pobrinuli su se i domaćini organizovajući razne izlete, zajedničke roštiljade, tako su ekipe mogle obići Hram Sv. Save u Mrkonjić gradu, jezero Balkan a u povratku vodopade u Jajcu i Mostar.

"Kao mentorici mi je izuzetno drago što sam inicijator širenja ideje da se deca mogu lepo zabaviti i družiti bez kompjutera, telefona i drugih statusnih simbola, što je inače poruka pesme "U pamet se dajte", naše sugradjanke Sonje Padrov Tešanović, a koju je ispevala Lena Jakšić a čiju muziku i aranžman potpisuje Deni Deranja." - kaže naša sagovornica i predstavlja autore pjesama ali i poruke sa takmičenja i festivalske pozornice.

"I poruka o prvoj školskoj ljubavi je bila tema pesme koju je izveo Uroš Salamadija, takodje na tekst Sonje Padrov Tešanović, koju sam ja komponovala, a Deranja uradio aranžman. Nismo zaboravili ni ljubav deteta prema majci, i sigurnost koja postoji kada je majka u blizini, o čemu peva Vesna Vučurović, takodje na tekst Sonje, i muzički oblikovanu od strane Jovana Vičura. Najmlađa učesnica bila je Lana Vuksanović, koja je pesmom "Baš me briga", (tekst Blagoje Rogač, muzika Mia Vidović i aranžman Dragan Ivanović) objasnila svetu da svi u kući žarko žele da ona postane prva liga, ali nju je jednostavno - baš briga i tako osvojila simpatije i žirija i publike, te je nagradjena posebno nagradom za interpretaciju (jedna od pet ovakvih nagrada koje je dodelio žiri festivala)." - predstavlja nam Ivanović.

I ovaj, kao i mnogi dječiji muzički festivali su mozaik svakojakih tema o kojima naša djeca razmišljaju, žive kroz njih, imaju potrebu da na ovaj način pošalju poruku odraslima i svijetu. Inače, od 176 pesama koje su poslate na konkurs, odabrano je 26 numera sa 27 izvodjača (jedna je duet) i svaka od pjesama je poslala neku poruku koju odrasli svakako trebaju čuti i primjeniti.

A dok se utisci polako sabiraju - "Cvrkutići" ne miruju. Kako za naš blog otkriva Lidija Ivanović, solisti se već spremaju za nove festivale a u pripremi su i dvije nove pjesme, no za to im je potrebna i podrška.

"Festivala ima dovoljno da bismo uvek bili na nekom novom mestu, gde se stiču novi vidici, nova piznanstva i nova iskustva. Samo nam treba pomoći da svaki od tih, koji nam omoguće učešće, dotaknemo. Za realizaciju nam je potreban novac za put i smeštaj, i kada bi svi po malo pomogli, mogli bismo imati još puno ovakvih doživljaja. " - objašnjava Ivanović i ističe da je ovoga puta to uradio Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, za svih četvoro takmičara i za po jednog pratioca kojima zahvaljuje na tome baš kao i sekretarki Ani Zambelić Pištalo.

A izazovi i festivali koji ih očekuju u narednom periodu su festival "Zvezdički" u Prilepu u oktobru, Novi Sad i festival "Školjkice" u novembru, kao i "Zlatna pahulja" u Rožajama... a osim toga radi se i na novim projektima.

"Mi radimo vredno, kako solisti, tako i dečiji hor "Cvrkutići", imamo nove projekte, koji su za sada mala tajna, a pripremamo to za Dan našeg grada, u planu nam je da snimimo prvi CD sa svim našim autorskim pesmama..." - saopštava naša sagovornica i podsjeća da su u toku i prijave djece od 6 do 15 godina uzrasta za članstvo u horu.

"Treba deci, koja vole da pevaju omogućiti da nam se pridruže, jer što nas je više, zadatke i planove ćemo lakše realizovati. Hvala i roditeljima koji su dali svu svoju podršku u mom radu sa decom, prepoznali izvor zadovoljstva i sreće svoje dece što su deo ove lepe priče. Idemo u nove pobede i nove radosti." - poručuje na kraju Lidija Ivamović, dirigentica hora "Cvrkutići" i muzička mentorica.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN