• SVE VIJESTI

Otvoren 17. Hercegnovski strip festival: Herceg Novi u znaku magije stripa


Herceg Novi je od sinoć jedinstvena pozornica stvaraocima devete umjetnosti kojoj se podjednako raduju i publika i učesnici i organizatori. Svečanim otvaranjem na Belavisti, zvanično je počela strip magija uz reprezentativne izložbe u Gradskoj galeriji i svjetsku premijeru stripa „Zimska kraljica“ u galeriji Sue Ryder ali i muzički program koji je potom organizovan na tvrđavi Forte Mare.

HSF je ove godine okupio 120 umjetnika iz 12 zemalja, kazao je jedan od organizatora festivala Nebojša Mandić.

„Svi oni dolaze sa radošću i vraćaju nam se opet. Ono što oni ističu je da je HSF neponovljiv i da je kulturološko čudo. I nećemo više biti skromni jer istina je da radimo ovo 17 godina uz podršku prijatelja koji su među publikom, a to su Opština Herceg Novi, Ministarstvo kulture i medija, Ambasada Italije, ove godine i Ambasada Francuske, ali i onih koji su sabrani na našem sponzorskom zidu“, kazao je Mandić.

Svaki od prethodnih 365 dana bio je posvećen pripremi ovogodišnjeg HSF-a, kazao je jedan od organizatora Jovan Subotić i dodao da je već počela priprema za naredni.

„HSF je postao tradicija bez koje, nadam se, Herceg Novi više ne može. Puno nam je srce kada vidimo ovoliko publike i kada čujemo reakcije onih koji su na HSF-u prvi put, a naročito onih koji se vraćaju, koji su postali dio porodice. Imamo samo jednu misiju – da nadmašimo prethodno izdanje“, istakao je Subotić i zahvalio umjetniku Fernandu Dagninu što Herceg Novi ima svjetsku premijeru njegovog stripa „Zimska kraljica“.

Hercegnovski strip festival ilustruje nezavisnost inicijativa u kulturi i njihov značaj za lokalnu zajednicu, ali i državu Crnu Goru, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i dodala da je on odavno nadišao granice i postao važan u regionalnim i međunarodnim okvirima.

„Možemo reći da se radi o kulturnom svetioniku čije svjetlo osvjetljava najbolje iz savremenog stvaralaštva i staje u red manifestacija međunarodnog ugleda, ujedno pozicionirajući strip kao značajan segment kreativnih industrija. Zahvaljujući organizatorima HSF-a, Crnu Goru su posjetili neki od najreferentnijih autora današnjice iz oblasti stripa, ali i filma. Diljejenje iskustava, pozicioniranje i promovisanje naše države kao prepoznatljive kulturne adrese, važni projekti koje je ova saradnja obezbjedila našoj zemlji, samo su neka od ishodišta prethodne decenije rada HSF-a. Zato dugujemo zahvalnost organizatorima festivala čija vizija je bila univerzalna i inkluzivna, inspirativna i kompatibilna sa stvaralačkim trendovima u svijetu“, kazala je ministarka Vlaović.

Ona je istakla da je njihova dužnost da ovu specifičnu vrstu umjetnosti očuvaju, podstaknu razvoj i dostupnost publici koja se u Novom godinama strpljivo gradila.

„Tokom izrade novog Nacionalnog programa razvoja kulture 2023 – 2027, koji je u avgustu usvojen na Vladi, posebnu pažnju posvetili smo ulaganju u savremenu produkciju kao i u razvoj publike. Kreirali smo i nove konkursne linije podrške stvaralaštvu mladih koji su upravo na liniji programa koje HSF realizuje“, kazala je ministarka.

U Galeriji Josip Bepo Benković postavljena je izložba radova 12 reprezentavnih umjetnika, dok je na drugom spratu izložena postavka „Diplomatija i strip“ koju HSF prvi put radi u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori, a publici je omogućeno i stručno vođenje kroz izložbu dr Miloša Avramovića.

Direktor Francuskog instituta i zamjenik francuskog ambasadora u Crnoj Gori, Johan Uhres kazao je da je podrška HSF-u došla nakon poziva predsjednika Opštine Stevana Katića, ali i zahvaljujući energiji, entuzijazmu i organizacionim sposobnostima Jovana Subotića i Nebojše Mandića.

„Ovaj festival je izuzetan događaj u kulturnom životu Crne Gore, koji se širi i na ostale djelove zemlje i prelazi granice, zahvaljujući izuzetnom gostoprimstvu ukazanom svim gostima, među kojima su dva umjetnika iz Francuske, koji će se predstaviti tokom ove manifestacije. Međunarodna dimenzija je neosporna, kako zbog gostiju, tako i zbog ambasada Italije, koja već dugo podržava Festival i Francuske, koja je angažovana u oblasti izdavaštva na regionalnom nivou. Ovaj poredak nije slučajan, je odražava dinamiku savremenog stvaralaštva. Sa jedne strane latinsku okosnicu, uključujući Italiju, Španiju i franko-belgijski prostor i sa druge jadranski region“, poručio je on.

Uhres je najavio da će Francuski institut naredne godine učestvovati na sajmu knjiga, a jedan dan biće posvećen stripu, kao i izložbu, koja će predstaviti interakciju između jugoslovenskog i frankofonog stvaralačkog prostora. Takođe, predstaviće podsjetnik jugoslovenske i francuske istorije stripa, oslanjajući se na ekspetizu profesora Luke Rakojevića.

„Ova umjetnost ima bogatu istoriju, a što se tiče Crne Gore izdvojiću Dušana Vukotića, umjetnika crnogoskog porijekla, koji je, prije nego što je stekao svjetsku slavu osvajanjem Oskara 1962. godine za animirani film „Surogat“, bio autor stripova. Umjetnost stripa ima ključnu ulogu u našem kulturnom miljeu, predstavlja ogledalo društva i zahvaljujući satiričnom tonu predstavlja katalizator promjena i svjedok je vremena u kojem nastaje“, kazao je Uhres.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima i predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović.

Festival je ove godine organizovan u koprodukciji JUK Herceg fest, a u saradnji sa Opštinama Herceg Novi i Tivat, Ministarstvima Kulture i medija i Ekonomskog razvoja i turizma, Ambasadama Slovenije, Italije, Francuske, Španije i mnogobrojnih sponzora.

Izvor: Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN