• SVE VIJESTI

Regionalni vodovod možda zaustavi dotok vode: "Uprava za vode blokira izdavanje Rješenja o sanitarnim zonama"


Regionalni vodovod Crnogorsko primorje saopštio je da će morati da 26. decembra zaustavi distribuciju vode primorju, jer Uprava za vode, kako kažu, već duže vrijeme blokira izdavanje Rješenja o sanitarnim zonama zaštite.

Naime, komisije koju je formirala Uprava za vode ne daje saglasnost o zonama sanitarne zaštite izvorišta, jer smatraju da nijesu tačni navodi da je eksploatacije šljunka dovela da pada vodoizdašnosti izvorišta “Bolje sestre”.

Iz Reagionalnog vodovoda poručuju da su neprijatno iznenađeni stavom Uprave za vode i izvještajem stručnog tima, a kojim se „gotovo u potpunosti osporavaju opsežna istraživanja na kojima je dostavljeni Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje sestre” utemeljen“.

„Smatramo da je posebno diskutabilan dio izvještaja u kojem stoji sljedeće „Na osnovu priloženih podataka o kvalietu voda rijeka Morače i Cijevne i izvora Bolje sestre, može se sa sigurnošću konstatovati da ne postoji veza između njih“. Dakle, ovim se u potpunosti negira povezanost između drastičnog sniženja kota korita rijeke Morače koje je, zapravo, dovelo do smanjenja vodostaja, koji je, opet, praćen drastičnim padom izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, navodi se u saopštenju.

Kažu da je Uprava za vode formirala petočlanu komisiju za ocjenu Glavnog projekta.

“Naizgled „dobra“ namjera već od formiranja komisije pretvorila se u suprotnost i dovela u pitanje smisao njenog formiranja. Naime, da li slučajno ili ne, komisija je formirana od jednog broja lica koji se intezivno bore za nastavak nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska koja donosi milionsku dobit njenim izvršiocima. Samim tim, Uprava za vode je formirala komisiju čiji su članovi u konfliktu interesa. Pojedini članovi komisije gotovo svakodnevno preko sredstava informisanja negiraju uticaj nelegalne eksloatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače na izdašnost izvorišta „Bolje sestre“, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

Komisija Uprave za vode, osporava sprovedena i traži nova istraživanja, za koje je neophodan duži vremenski period.

“Pri tome se ne navodi ko će sprovoditi i finansirati navedena istraživanja. Vjerovatno smatraju da članovi komisije treba da sprovode istarživanja dok Regionalni vodovod finansira nešto što treba da ga „uništi“, navode u Regionalnom vodovodu.

Iz Regionalnog vodovoda poručuju da od Uprave za vode očekuju da uvaži stavove Odbora direktora i te da prihvati Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje sestre” i donese Rješenje o zonama sanitarne zaštite izvorišta „Bolje sestre“ u najkraćem roku.

„Da li ćemo nakon neargumentovanog i tendecioznog odbijanja komisije koju je formirala Uprava za vode da da saglasnost o zonama sanitarne zaštite izvorišta „Bolje sestre“ ponovo biti u raljama nelegalnih eksploatatora šljunka i pijeska, vrijeme će brzo pokazati...Iskreno se nadamo da je interes Crne Gore značajniji od profita pojedinaca i građevinske mafije”, zaključuje se u saopštenju Regionalnog vodovoda.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN