• SVE VIJESTI

Štrajk upozorenja u Pošti: Ispunjenje zahtjeva do 2. oktobra ili generalni štrajk


Dio radnika Pošte Crne Gore štrajkovao je sat vremena ispred više poslovnica, među kojima i one u Herceg Novom. Tražili su povećanje zarada, neradnu subotu i otpremnine za kolege koji idu u penziju, a koje su, kako su kazali, minimalne. Ukoliko im se ne ispune zahtjevi do 2. oktobra najavljuju generalni štrajk i radikalizaciju protesta što će značit obustavu poštanskih usluga.

Radnici su nosili transparente: "Pošta Crne Gore nije vlasništvo partija nego građana Crne Gore"; "Pričaju da je bolje, a u Pošti nikad gore".

"Dali smo im rok do 2. oktobra da reaguju na naše zahteve. Skupili smo preko 420 potpisa iz cijele Crne Gore i to je samo za ovaj štrajk. Sada nam se pridružilo još ljudi, tako da će broj ljudi za generalni štrajk biti još veći ukoliko nam se ne ispune zahtjevi“, kazao je jedan od radnika Stefan Savić.

Kako je kazao novinarima, plata poštara je trenutno oko 540 eura.

"Dajemo sve od sebe po suncu i kiši za minimalnu platu“, kazao je on.

Kazao je da su na protest došli radnici sa terena, operatori i šalterski radnici iz više gradova Crne Gore.

"Ukoliko 2. oktobra počne generalni štrajk, to znači blokada posla i neobavljanje poštanskih usluga, jer molimo ljude da nas ispoštuju i da nas ne tretiraju kao jeftinu radnu snagu“, kazao je Savić.

Njegov kolega Ljubomir Šepanović je kazao da je problem što plate u Pošti nijesu usklađene sa povećanjem zarada u javnom sektoru.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata Jugoslav Marković kazao je ranije da je inicijativu za štrajk upozorenja podržalo preko 420 radnika.

"Pošta ima preko 900 stalno zaposlenih, od toga je 250 u menadžmentu, tako da smo od preostalih 750 radnika dobili 420 potpisa podrške, čime smo zadovoljni. Imamo najavu da će generalni štrajk, koji planiramo početkom oktobra ukoliko ne budu ispunjeni naši zahtjevi, podržati još radnika”, rekao je Marković.

On je tada štrajk upozorenja najavio ispred svake poslovnice u kojoj rade zaposleni koji su potpisali inicijativu za održavanje štrajka.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN