• SVE VIJESTI

(VIDEO) Iz česme od arsena do ko zna čega. Voda u Vojvodini decenijama nije za piće

U periodu završetka restrikcije vode u našem gradu, od naše redovne čitateljke iz vojvođanskog sela Aleksandrovo dobili smo video koji vodi u drugu krajnost. Naime, u tom mjestu, ali i velikom dijelu Vojvodine slavine nisu suve, restrikcija nema, ali voda koja izlazi iz njih sa svim "dodacima" u sebi je, najblaže rečeno - neupotrebljiva.

Naime, kako kaže Nada Kuručev, čitateljka koja nam je poslala snimke, voda se jednostavno ne smije i ne može piti te je moraju kupovati za piće ali za kupanje i pranje nemaju alternativu već je moraju koristiti.

"Ukus i miris jednostavno ne mogu opisati ni definisati. To je nepodnošljivo. I mi tako nešto moramo piti a što je najgore, rešenja nema ni na pomolu." - navodi naša sagovornica.

Ona ističe da je situacija ista u jako velikom dijelu Vojvodine.

"Ovakva voda je osim kod nas u Aleksandrovu još i u Novoj Crnji, Srpskoj Crnji i Vojvoda Stepi a jedino je solidnog kvaliteta u selu Radojevo na samoj rumunskoj granici. Ništa bolja situacija nije ni u mnogim drugim područjima Vojvodine a u Zrenjaninu je tragično." - objašnjava Kuručev.

Nažalost, ova situacija nije skorašnja. Problem sa kvalitetom vode iz vodovoda je višedecenijski i, kada je Banat u pitanju, na pojedinim mjestima seže još u 1980-e godine. Do današnjeg dana, uprkos mnogim obećanjima svih političkih garnitura, problem nije ni počeo da se rješava i sve je ostajalo upravo na praznim i lažnim obećanjima.

U Zrenjaninu je čak 19 godina, odlukom inspekcije, voda iz česme neispravna za piće zbog prekomerne količine arsena.

Gradnja postrojenja za prečišćavanje vode počela je 2011, radovi su počeli 2015 a svemu još kumuju političke igre i opstrukcije u kojima se raskidaju ugovori i mijenjaju izvođači radova.

Ipak postrojenje je u nekoliko navrata pustilo vodu ispravnu za piće no to nije dugo trajalo jer je prestalo sa radom 2020 zbog eksplozije a zatim je prodavano na licitaciji 3 puta. 

Prema najnovijim informacijama zdrava voda za piće iz zrenjaninskih česmi trebala bi poteći u aprilu 2024, a kada će doći i do svih vojvođanskih sela veliki je znak pitanja. Očigledno ne uskoro. 

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN