• SVE VIJESTI

Kraj nakon 40 godina. Kultna Novska konoba "Risan" proteklog vikenda prestala da radi


Čuvena hercegnovska konoba "Risan“ minulog vikenda prestala je sa radom nakon punih 40 godina.

Vlasnik kultnog mjesta u centru grada, gdje su se okupljali uglavnom Novljani, Petar Bjeladinović , svima poznat kao Bego, otišao je u zasluženu penziju nakon 53 godine radnog staža u ugostiteljstvu.

Na oproštajnoj večeri okupio je prijatelje i stalne goste, koji su mu uz muziku i bogatu trpezu zahvalili za višedecenijsko druženje i za najbolji roštilj u gradu i poželjeli da uživa u odmoru.

Konoba Risan, češće nazivana jednostavno „Kod Bega“, bila je pune četiri decenije mjesto okupljanja za sve generacije Novljana, a u konobu su rado dovodili i svoje goste, naročito kada su željeli da im pokažu jedinstveno mjesto u gradu.

Najukusniji roštilj, salate, čorbe, domaća baklava, uz domaći pršut i sir činili su jelovnik koji se nikada nije mijenjao.

Vlasnik Bego, čije pravo ime Petar Bjeladinović, ne znaju čak ni neki stalni gosti, ostao je vjeran onome što je najbolje znao da radi.

Svaki komad mesa, svaki kilogram povrća, lično je birao i pripremao.

Jedinstven je i po tome što nikada u karijeri dugoj 53 godine nije želio reklamu, nikada nije platio, niti tražio bilo kakav popularni marketing i nikada nije oskudijevao u gostima.

Nije želio pred mikrofone i kamere ni tokom oproštajne fešte na kojoj je okupio porodicu, prijatelje, stalne goste i komšije.

I opet sve sam pripremio, uz pomoć supruge i djece, svakog lično uslužio i svakom ukazao pažnju.

Pjevalo se i sviralo dugo, a jedan od stalnih gostiju i komšija iz ulice Partizanski put, Boro Mračević zahvalio je Begu na četiri decenije druženja u Konobi.

Bego je Konobu nazvao Risan, po mjestu svog rođenja. Otvorio je 1984. godine u prizemlju porodične kuće.

Prethodno je desetak godina bio šef restorana na Škveru.

Iako nije završio ugostiteljsku školu nego ekonomsku, odlično je poznavao sve vrste mesa. Znao je koje je najbolje za roštilj, poštio su mu pradjed, djed i otac bili mesari.

Zato je i kvalitet roštilja uvijek bio vrhunski, a cijene povoljne.

Kaže da je odluku o zatvaranju donio nakon što se nekoliko godina pripremao za taj potez, ali su ga prijatelji i gosti uvijek molili za „samo još jednu sezonu“.

Ovog ljeta, koje je, kako kaže, bilo izuzetno naporno, pa je Bego odlučio da se oprosti od ugostiteljstva i da konačno odmori u krugu porodice.

Jedan od stalnih gostiju i komšija iz ulice Partizanski put Boro Mračević zahvalio je Begu na četiri decenije druženja u Konobi.

„Želim da mu se zahvalim na gostoprimstvu koje nam je pružao pune četiri decenije, na onim lijepim mirisima i ukusima, na higijeni i na bijelim stolnjacima i nadstoljnacima koji danas gotovi više nigdje ne postoje. I da mu se zahvalim u ime četiri generacije moje porodice, koje su rado ovdje dolazile i uvijek bile vrhunski ugošćene. Završetak jedne ovakve storije tužan je trenutak za goste kojima će nedostajati Begovo gostoprimstvo, ali je istovremeno i lijepa priča. Bego ide u zasluženi odmor i želimo mu da u dobrom zdravlju uživa sa svojom prodicom sto i više godina“, zaključio je Mračević.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN