• SVE VIJESTI

Radnici Pošte počeli generalni štrajk. Nema odustajanja do ispunjenja zahtjeva


Zaposleni u Pošti Crne Gore stupili su u generalni štrajk i kako su najavili, neće ga prekidati do ispunjenja zahtjeva. Određen je minimum procesa rada. Kako su kazali, traže povećanje zarade 30 odsto i da im se plati radna nadoknada za vrijeme trajanja štrajka. Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je USSCG podnijela više prijava inspekciji rada zbog pritiska na štrajkače.

Generalni štrajk 486 radnika Pošte Crne Gore počeo je jutros okupljanjem u glavnim poštama u svim gradovima, a u Podgorici je okupljanje ispred Pošte u Ulici slobode gdje su došli radnici iz glavnog grada, Tuzi i Zete.

Predsjednik šrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je da će štrajk trajati svakog dana, a a su radnici odredili minimum rada koji je potreban da bi Pošta funkcionisala. Dodaje da poslodavac ima na raspolaganju 700 radnika koji nijesu u štrajku. 

"Tražimo povećanje plata 30 odsto za sve radnike izuzev menadžmenta i tražimo da nam se plati vrijeme provedeno u štrajku“, kazao je Marković.

Ističe da radnici odavno zaslužuju ovu platu.

"U štrajku je 486 osoba. Nećemo prekidati štrajk do ispunjenja zahtjeva“, rekao je Marković.

Dodaje da je štrajk namjerno organizovan kad je obim posla najmanji i da su se nadali da će situacija biti riješena dok ne krene isplata penzija, dječijih dodataka i ostalih isplata. 

"Ukoliko štrajk potraje do isplata, one će sigurno kasniti zbog prevelikog obima posla", kazao je on.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da su pregovore sa menadžmentom doživjeli kao pokušaj odlaganja. 

"Barata se podatkom da je novo rukovodstvo Pošte zateklo šest miliona eura na računu, a dodatno se zadužilo još dva miliona. To je za kratak period osam miliona sa kojima se raspolagalo. Ima još jedna priča, za godinu je Pošta zaposlila oko 200 novih radnika, a da to nije uradila Pošta bi danas poslovala sa profitom od dva miliona", kazao je on. 

Keković je rekao da prate situaciju i da je USSCG podnio više prijava inspekciji rada zbog pritiska na radnike. 

"Ja im poručujem da se okanu tog posla jer zbog toga pojedinci mogu i krivično da odgovaraju", rekao je Keković. 

Ova odluka je rezultat dugotrajnih pregovora između sindikata i uprave, koji nisu uspjeli postići zadovoljavajući dogovor. 

Podsjećamo, pregovori dva sindikata sa upravom Pošte o povećanju zarada prošle sedmice nisu dali rezultate.

Jedinstveni sindikat je tražio povećanje zarada od 30 odsto za zaposlene bez članova uprave, dok je Novi sindikat tražio povišicu od 20 odsto za sve uključujući i menadžment. Zaposlenima zarade nisu povećavane 12 godina, a prosječna zarada šalterskih radnika i poštara je oko 540 eura.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN