• SVE VIJESTI

Shits happend. Smrdljiva kolektorska brljotina po kojoj se nikom ne da kopati


I evo ga, obećanje ispunjeno, prošao je jul, pa i avgust, pa i septembar a sezona bila, u Meljinama a i duž rivijere, fantastično miomirisna - i sve bi sređeno - neugodne mirise govana zamijeniše mirisi ljubičica i pitospera... Sarkastični smo, naravno. Sarkazam je ovaj kao i sveukupna situacija - smrdljiva i debelo zagovnana... Bukvalno crnohumorna zato molimo da nam ne zamjerite jer situacija ima sve odlike urnebesne tragedije.

Ne znamo zaista da li je neko bio toliko naivan, da ne kažemo glup, pa da proguta bajke date tik prije sezone, tačnije u junu, da će za 3-4 dana smrad biti bitno manji kao i da će do kraja jula problem smrada iz prečišćivača u Meljinama ali i duž cijele rivijere biti u velikoj mjeri smanjen. Doduše, imalo se na raspolaganju cio mjesec da se obećanje ispuni ali poznavajući naše prilike i kadrove kao i samu situaciju pa makar i površno svakom je bilo jasno da - od toga ništa, ili još jedna potvrda izreke "Obećanje ludom radovanje". Tim više kada znamo koliko ova govnjiva saga traje godina, kakvi su nam drugovi rukovodioci, koliko su se svi redom naobećavali, koliko su se svi redom ugradili u kolektor i prečišćavač koji kao da su radili Pat i Mat iz poznatog animiranog filma "A je to" - bolje bi ga uradili. 

I onda preko svega toga što znamo i osjetimo dobijemo informaciju da će do iduće sezone biti sređeno. Prisjećanja radi, do kraja jula se trebalo, kako se "ekspertski" objasnilo, guranjem nekog komposta dosta toga magično riješiti, aroma se "ublažiti", a do iduće godine (misli se već na 2024-u) konačno će sve biti rješeno... 

Ako je neko zaista i progutao i i dalje guta gov... ovaj gluposti saopštene od "nadležnih", onda ga je aroma terapija morala osvjestiti i otvoriti mu oči. 

O ovom mnogogodišnjem miomirisnom dočeku turista na ulazu u grad i hroničnoj katastrofalnoj reklami uprkos kičasto-pompeznim promocijama grada zaista je suvišno pričati. O šteti koju trpe izdavaoci smještaja, ugostitelji i mještani i koju im niko neće a i ne želi nadoknaditi, dalo bi se opširno diskutovati. 

Recimo samo to da, na primjer, inspektori bilo koje inspekcije pa makar i sa štipaljkom na nosu bez pardona oderu nekog da bi popunili kvotu kažnjavanja, ili to da na drugom kraju grada, na Trgu Maršala Tita br.2 kao i drugim adresama gradskih preduzeća redobno svima obračunavaju sve takse, poreze, prireze, razreze, zareze i revnosno ispostavljaju sve račune... 

Ali daleko je Meljine, gradske "tatice" ne znaju, jako rijetko prolaze tuda i vjerovatno su samo načuli o smrdljivom problemu a smrad ne dopire toliko daleko. A kad i ako prolaze onda, zbog vrućine ili zbog zime, kako kad naravno, prolaze u službenim kolima zatvorenih prozora zbog upaljene klime jer, kako rekosmo, daleko je Meljine za pješačit a kamoli za održat, na primjer, vanrednu sjednicu lokalne skupštine u toj "mirisnoj" atmosferi.

I tako sada već godinama, ali niko za to vrijeme ni počeo nije naganjati krivce. Štaviše, to se vrlo vješto izbjegava i razvodnjava. Ni jednom riječju nemamo decidno rečeno, imenom i prezimenom "odgovoran je taj i taj jer je uradio to i to". Od početka gonjenja odgovornih - imenom i prezimenom - daleko smo svjetlosnim godinama. Zašto? Ako "mi" nismo krivi i naslijedili smo problem, onda ste krivi "vi" za čije se doba sve i zabrljalo, za to imamo i dokaze i zato ćete sada odgovarati.

Vrlo je jednostavno samo ako neko hoće da krene u to, ili možda ipak nije jer niko neće, a zašto neće? Pa ko zna šta bi sve govna izbacila na površinu. Ko zna ko je kome "držao vreću", bilo da je vlast ili opozicija, nekad ili sad. Ko zna ko je u kojoj partiji bio tada ili sada pa u međuvremenu preletio tamo ili ovamo. Ko zna ko je šta potpisivao. Ko zna ko se koliko ugradio. Ko zna ko je sa kim šurovao. Ko zna ko je koga podmazao... Čitav je niz jako nezgodnih pitanja koja bi mogla isplivati na površinu. 

Zato je bolje ne kopati po govnima već ih mazati po građanima i gradu pod maskom zabrinutosti, hitnosti, situacije, sanacije itd... naravno, uz predočene finansijske podatke koliko će nas brljotina još novčano ugovnati jer, već je u najavi novi tender - ta čarobna riječ za pljačku, za izradu novog kolektora koji će, razumije se biti plaćen od naših para i koji bi trebao "zatrpati" ovu govnjivu brljotinu a u koji će se opet ko zna koliko ko ugraditi.

Naravno, radovi će prvo sačekati da se šetalište poploča pa će se, kad bude gotovo, opet razrovati zbog kolektora, da bi se opet novim tenderom to isto novopopločano šetalište opet popločavalo. I tako opet duplo štelovanje duplog posla i duplo punjenje džepova. 

A šta sa silnim milionima već datih za tu brljotinu? Pa, zna se, kao i sve platiće građani, šta ćeš, shits happend.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN