• SVE VIJESTI

Šta znaju radnici kad ministar zna bolje: "Ulaže se napor" a stanje u bolnici alarmantno


Ja Vama kažem da Vi sada ne čitate blog Hercegnovska svaštara već portal CNN-a. Vi kažete o čemu pričate, ne, ja čitam SHN, ali ja odgovaram da to nije istina, čak Vas i napadnem da lažete, da ste zlonamjerni i podmećete i uporno sa neviđenom ohološću, bahatošću i drskošću javno tvrdim da je ovo CNN. Ovo bi bio slikovit primjer redovnog, svakodnevnog vrijeđanja razuma građana od skoro svih redom tzv. političara i ministara, a najnoviji u nizu dolazi od, ko zna do kad, odlazećeg ministra zdravstva o situaciji u bolnici Meljine nakon otvorenog pisma koje su radnici ove, za Herceg Novi od vitalne važnosti, ustanove uputili Vladi koje nema, predsjedniku države i Skupštini Crne Gore, koje isto tako nema. Mogli bi smo skoro reći nikome jer - nikoga i nema doma.

Vjerovali ili ne, ali dotični se usudio da "demantuje" navode u pismu. O, da, umjesto da se potašula i stidljivo makar potvrdi da rješavanje pitanja bolnice, diplomatskim rječnikom rečeno, ne ide dinamikom kojom bi trebalo i da nakon toga jednostavno umukne, on izražava toliku drskost da "demantuje" odliv radnika iako ih je u proteklih 6 mjeseci iz bolnice otišao čitav niz što zna makar 2/3 građana ovog grada. I šta je više sa obećanim ljekarima? Gdje su? Umjesto više, kadra je sve manje! Možemo li sada sa sigurnošću reći još jedno lažno obećanje? A to je tek početak!

Istina jeste da nije moguće za 6 mjeseci ispraviti višedecenijsko uništavanje, ali problem je u tome što se za tih 6 mjeseci, faktički, nije ni počelo. Jedino, što potvrđuju i radnici, plate su postale redovne zbog ulaska na budžet i to je to. 

A šta je sa uslovima? Šta je sa laboratorijom u danima kada se za čitav niz zdravstvenih ustanova širom Crne Gore najavljuju ultra-moderne laboratorije? Za Herceg Novi, kako bolnicu tako ni Dom zdravlja - laboratorije nama ni u naznakama. Šta je sa opremom zaostalom još iz doba SFRJ i Vojske u mjesecima kada se pompezno najavljuju modernizacije drugih bolnica širom Crne Gore? Zar bolnica sada nije u sistemu javnog zdravstva? Da li je stvarno moguće da se za 6 mjeseci nije moglo nabaviti makar jedan broj novih instrumenata i makar neki neophodni aparat - novi, ne opravljanje i krpljenje prastarih muzejskih eksponata? Da li je moguće da se makar posteljina nije mogla kupiti, ili nekoliko kreveta? Da nastavimo niz?

To što, kako tvrdi ministar, vlast "ulaže napor", može se okačiti mačku o rep jer se ništa od toga jednostavno ne vidi a za 6 mjeseci, a i to kako bi već moralo biti vidljivo.

Kako to obično biva, sada slijedi raskol i pokušaj zavade pa se tako dovodi u pitanje ko je iza otvorebog pisma. Zar je uopšte bitno ko stoji iza otvorenog pisma, koliko radnika, kako, zašto... nebitno je! Najbitnije je ono što građani ovog grada vide svojim veoma zdravim očima a to je da se sa osnaživanjem bolnice nije mrdnulo dalje od početka, štaviše, nemoguće je oteti se utisku da se uništavanje i dalje nastavlja i to vrlo podmuklo, malo po malo, sistematski pod maskom "ozdravljenja". Građani i minstar, očigledno je, ne gledaju istim očima. Na stranu prepucavanje radnici - ministar. Svako tvrdi svoje a, na kraju krajeva, ko god je zadnjih mjeseci trebao bilo kakvu medicinsku uslugu bolnice dobro zna ko je u pravu - ministar ili radnici. Kud ćeš boljeg dokaza.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN