• SVE VIJESTI

Umro je Petar Porobić. Odlazak vaterpolo stručnjaka čiji će se uspjesi pamtiti vječno


Jedan od najvećih sportskih radnika u Crnoj Gori, legendarni vaterpolo trener Petar Porobić, preminuo je iznenada u 67. godini. Bio na letu iz Kine, da se vrati u svoj Primorac, gdje je počela jedna od najznačajnijih vaterpolo priča.

Naš proslavljeni vaterpolo stručnjak, Petar Porobić bio je selektor šampionske generacije Crne Gore sa Evropskog prvenstva 2008, osvajač je svjetskog zlata sa selekcijom Srbije i Crne Gore 2005.godine.

Porobić je nekoliko godina bio prvi pomoćnik Nenada Manojlovića u reprezentaciji SR Jugoslavije/Srbije i Crne Gore, a početkom 2005. dobio povjerenje da bude šef struke. Opravdao ga je na najbolji način jer je iste godine u Melburnu državni tim stigao do svjetskog zlata u Montrealu.

Fantastičnu generaciju činili su Šefik, Radić, Gojković, Jokić, Zloković, Janović, Trbojević, Savić, Ikodinović, Vujasinović, Šapić, Udovičić i Nikić.

Vodio je i reprezentaciju Kine, čiju je žensku selekciju predvodio na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Bio je i na klupi Njemačke.

Igračku karijeru vezao je za Primorac, gdje je uplovio i u trenerske vode. Imao je i drugih interesovanja, ali ljubav prema vaterpolu bila je i ostala na prvom mjestu.

Tri godine ranije, Porobić je kao selektor sa Srbijom i Crnom Gorom osvojio titulu svjetskog prvaka u Montrealu.

Rođen je u Kotoru 1957. Vaterpolista Primorca, diplomirani pravnik, trenerski posao počeo je u mlađim kategorijama kotorskog kluba. Bio je šef stručnog štaba Bečeja. Potom je preuzeo Jadran i stvorio generaciju igrača koja je bila srž prve crnogorske selekcije. Sa Jadranom je igrao finale Lige šampiona 2004. godine. Nakon obnove nezavisnosti Crne Gore preuzeo je obavezu da stvorni državni vaterpolo tim, u čemu je, malo je reći, uspio.

Trenerske vode nosile su ga u Šturm, kinesku federaciju, za kormilo reprezentacije Njemačke. Svuda je ostavio pečat velikog profesionalca i znalca. Naredni zadatak trebalo je da bude u njegovom Primorcu. Iznenadni odlazak, spriječio ga da ispiše nove stranice uspjeha u kotorskom klubu i crnogorskom vaterpolu.

Od Porobića oprostili su se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, igrači zlatne generacije iz Malage, domaća si svjetska vaterpolo javnost, kao i nekadašnji reprezentativac, a sada selektor našeg vaterpolo tima, Vladimir Gojković.

Petar Porobić ostaće upamćen kao jedan od najvećih ličnosti, ne samo u domaćem vaterpolu, već uopšte u našem sportu.

Selektor Vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković kazao je za portal RTCG da je smrt prvog selektora naše vaterpolo reprezentacije, Petra Porobića veliki gubitak i za naš vaterpolo i za crnogorski sport uopšte.

"Veliki gubitak, mlad čovjek koji je bio u punoj snazi. Čovjek za kojeg smo mi prije svega iz Herceg Novog bili posebno vezani, čovjek koji je imao najveći uticaj na moju karijeru i na to što sam uradio u vaterpolu. Prije svega veliki gubitak za crnogorski vaterpolo, jer je trebao da se vrati i da nastavi da radi u Primorcu. Mislim da je mogao puno toga još da ponudi sportu za koji je živio" kazao je Gojković.

Porobić je bio prvi selektor reprezentacije Crne Gore i neko ko je postigao najveće uspjehe sa našom reprezentacijom.

"Sve ovo u njegovoj trenerskoj karijeri i Malaga i prije toga je sve dobro poznato. Njemu se pripisuje i najveće zasluge što je po odvajanju Crne Gore oformio vaterpolo savez i vodio ga na najbolji mogući način. A onda se desila i ta Malaga, koja je sigurno najveći uspjeh našeg vaterpola, tako da je ovo gubitak čovjeka koji je puno dao i za veterpolo i za crnogorski sport" zaključio je Gojković.

Vaterpolo klubovi Primorac i Jadran oprostili su se od našeg legendarnog stručnjaka Petra Porobića.

Kotorani su podsjetili na Porobićevu veliku karijeru.

"Legendarni crnogorski vaterpolo trener Petar Porobić, preminuo je iznenada u 67. godini. Igrao je u VK Primorac i bio omladinski reprezentativac Jugoslavije. Trenerskim pozivom se bavio od 1982. godine, a bio je na kormilu VK Primorac, VK Bečej, Jadrana iz Herceg Novog i ruskog Šturma. Porobić je predvodio šampionske generacije-Crnu Goru na Evropskom prvenstvu 2008. godine kada su osvojili zlato u Malagi, kao i Srbiju i Crnu Goru 2005. godine, kada su osvojili svjetsko zlato. Vodio je i reprezentacije Njemačke i Kine. najiskrenije saučešće porodici", objavio je Primorac na Fejsbuku.

Porobić je sa Jadranom igrao finale Lige šampiona.

"Izuzetan strateg, od 1997. slijedi njegovo uspješno poglavlje u Jadranu, kojeg je predvodio do tri titule prvaka bivše zajedničke države, uz dva osvojena Kupa, ali i jedno finale LEN Lige šampiona. U Jadranu je bio trener do 2008. godine. U državnoj selekciji SR Jugoslavije, a potom i Državne zajednice SCG bio je 1999, najprije kao pomoćnik. Nacionalni tim preuzeo je 2004. godine, a godinu kasnije je sa fantastičnom selekcijom koju je predvodio stigao do svjetskog zlata", kažu iz Jadrana.

Nakon obnove nezavisnosti, kako su naveli, preuzeo je našu reprezentaciju, koju je vodio sve do 2011. godine.

"Pored zlata u Malagi, sa Crnom Gorom osvojio je i Svjetsku ligu u Podgorici 2009. godine, uz srebro na istom takmičenju godinu kasnije. Crnu Goru je kao selektor predvodio i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada su 'ajkule' stigle do polufinala", dodaju.

Od Porobića se oprostio i Nikola Janović,, sa kojim je sarađivao u selekcijama Jugoslavije i Crne Gore, te u Jadranu.

"Dragi moj, Pero. Treneru, selektoru, prijatelju. Hvala ti na svemu što si mi pružio, na svakom savjetu, lekciji, podršci. Veliki uvijek ostaju veliki, jer ih njihova djela čine besmrtnim. Mnogo tužan dan za sve nas", napisao je Janović.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN