• SVE VIJESTI

Alarmantni podaci: U CG oko 60.000 osoba sa dijabetesom. Godišnje do 3.000 novootkrivenih


Procjena je da u Crnoj Gori ima oko 60.000 dijabetičara rekao je to gostujući u Jutarnjem programu RTCG, endokrinolog Aleksandar Đogo i ukazao na činjenicu da na jednog otkrivenog postoji i jedan neotkriveni dijabetičar, stoga ističe važnost kontrole i vođenja zdravog stila života.

"Ukoliko uzmemo u obzir da je diabetes posljedica takozvanog nezdravog načina života, treba tome i da pridružimo činjenicu da je u porastu i diabetes tip 1, koji se označava na imunološki status organizma i koji ne zavisi toliko od stila ovog života, a u našoj zemlji se i on nalazi u jednom skokovitom porastu", istakao je dr Đogo.

Doktor Dragan Likić ukazao je da se broj dijagnosticiranog dijabetesa na godišnjem nivou kreće od preko 2.000 do preko 3.000 novoboljelih osoba.

Prema registru šećerne bolesti, u Crnoj Gori najčešći je tip dijabetesa 2.

"I upravo faktori rizika iz podataka, iz evidencija ukazuju podatak da 80 odsto oboljelih osoba ima povećanu tjelesnu težinu, a 40 odsto je fizički neaktivna. Znači dva ključa koji otključavaju vrata obolijevanja, sprečavaju uspješnu prevenciju i prediabetesa svih poremećaja metabolizma glukoze kao i dijabetesa tipa 2, koji možemo uspješno prevenirati 80 odsto", istakao je dr Likić. 

U Crnoj Gori se prošle godine zbog dijabetesa ljekarima obratilo za zdravstvenu pomoć 27. 761 oboljelih, od tog broja kod 3. 160 osoba dojabetes je otkriven prvi put, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje povodom Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti koji se obilježava 14. novembra.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN