• SVE VIJESTI

Lažna objava kruži Facebookom, ne nasjedajte i ne dijelite je


Društvenom mrežom Facebook ovih dana kruži poznata objava koja poziva korisnike da dijeljenjem teksta zaštite svoje lične podatke. Lažna objava takođe upozorava korisnike da će Facebook uskoro postati da se plaća.

"Za svaki slučaj. Napomena: Advokat nas je savjetovao da objavimo. Povreda privatnosti može se kazniti zakonom", stoji na početku lažne objave koja je ovih dana kružila društvenom mrežom Facebook. Nekoliko korisnika podijelilo je tekst koji obavještava Facebook da korisnik ne dopušta korištenje svojih ličnih podataka. U objavi se takođe navodi da bi Facebook trebao početi da se plaća ovog ponedjeljka.

Naravno, dijeljenje objave na vremenskoj traci ne štiti naše lične podatke. Kako je objašnjeno na portalu Varni na Internetu, "sadržaj objave je izmišljen, loše preveden i toliko lažan da je teško povjerovati koliko ljudi ga dijeli".

"Ako izjavu ne objavite barem jednom, tehnički vam je dopušteno koristiti svoje fotografije i podatke u ažuriranju statusa profila", nastavlja se gramatički netačan tekst, koji zatim zabranjuje Facebooku "korištenje bilo koje moje lične objave".

Portal, kojim upravlja Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost SI-CERT, uputio je korisnike na stvarne Facebookove uslove korištenja i politiku privatnosti. Tamo je napisano koje vaše podatke Facebook prikuplja. 

"Među njima je sve što radite našim proizvodima. To uključuje ono što kliknete ili vam se sviđa, vaše postove i fotografije te poruke koje šaljete”, navodi se u politici privatnosti.

Stiže pretplata, ali ne za sve

U tekstu se takođe upozoravaju korisnici da Facebook počinje da se naplaćuje s navodnom mjesečnom pretplatom od 4,99 eura. Obavještenje bi trebalo poslužiti i kao zabrana naplate ove pretplate. Kao glavni razlog za bilješku navodi se to što "u posljednje vrijeme (u posljednje vrijeme, op. a.) dobivam više prodajnih objava nego objava mojih Facebook prijatelja".

Kompanija Meta, koja posjeduje i Facebook i društvenu mrežu Instagram, najavila je krajem oktobra da će ponuditi i plaćeni račun za obje mreže u Evropi, koji korisnicima neće prikazivati ​​reklame. Mjesečna pretplata za takav račun biće 9,99 eura za korištenje na internetu ili 12,99 eura za korištenje na mobilnim telefonima, objavila je Meta u saopštenju za javnost.

“Inicijalna pretplata pokriva sve povezane račune u korisničkom centru do 1. marta 2024. Od 1. marta 2024., međutim, za svaki dodatni račun naveden u korisničkom centru moraće se platiti dodatna naknada od 6 eura mjesečno online i 8 eura mjesečno na operativnim sistemima iOS i Android.”

Razlog nove ponude je europsko zakonodavstvo o privatnosti (GDPR) koje zahtijeva dopuštenje korisnika za prikupljanje podataka. Mogućnost odabira plaćenog računa bez reklama "ispunjava zahtjeve europskih regulatornih tijela, dok istovremeno korisnici imaju mogućnost odabira i Meta može nastaviti pružati usluge svim korisnicima u EU, EEA i Švicarskoj", navodi kompanija u saopštenju.

Korisnici i dalje mogu koristiti besplatni račun s oglasima.

Izvor: N1

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN