• SVE VIJESTI

Skupštini predata inicijativa za odlazak u penziju sa 64 godine


Građanski pokret URA predao je Skupštini inicijativu za izmjene Zakona o PIO kojim bi se vratila starosna granica kao uslov za odlazak u penziju, koja predviđa da i muškarci i žene sa 64 godine stiču uslov za penziju, saopštio je poslanik Miloš Konatar. On je kazao da očekuju pozitivnu reakciju Vlade i ne vidi ni jedan razlog da bilo koji poslanik ne glasa za ovaj predlog.

On je podsjetio da je Ustavni sud ukinuo odredbu člana 17 stav 1 Zakona o PIO kojom je bilo omogućeno ženama da sa 64 i 15 godina radnog staža, što je proizvelo dosta pravne nesigurnosti za osiguranike.

„Novim rješenjem koje smo danas predložili i muškarci i žene bi sa 64 godine stekli uslov za penziju poslije čega bi osiguranici sami odlučili da li žele otići u penziju ili nastaviti svoj posao“, kazao je on.

Istakao je da su obavljeni razgovori sa predstavnicima sindikata i udruženjima.

„Ovim rješenem imamo povoljnije uslove za penziju nego što je to bilo do sada. Ovim rješenjem se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud i treća stvar je da smo na ovaj način izašli u susret svim reprezentativnim sindikatima“, istakao je on.

Konatar je kazao da će URA zakonskim izmjenama uticati na povoljnije uslove za odlazak u penziju za radnike metaloprerađivačkoj, tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji.

Kazao je da očekuje da se Vlada pozitivno izjasni o ovom predlogu.

„Ne vidim ni jedan razlog da bilo koji poslanik ne podrži ovaj predlog“, kazao je on.

Istakao je da ovim predlogom ispravljaju nepravdu.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN