• SVE VIJESTI

Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Zgrada Opštine u ljubičastoj boji. Sutra puštanje balona kao podrška malim borcima


Povodom 17. novembra, Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, zgrada Opštine Herceg Novi će večeras biti obasjana ljubičastom, koja je simbol osjetljivosti i posebnosti naših malih sugrađana.

Takođe, sjutra (u subotu 18. novembra) na platou ispred zgrade lokalne samouprave u 12 časova će biti pušteni i ljubičasti baloni, u znak podrške djeci koja se i dalje bore na neonatologiji.

U svijetu se godišnje prijevremeno rodi oko 15 miliona beba, a u Crnoj Gori na godišnjem nivou je oko 600 prijevremeno rođene djece.

Prijevremeno rođena djeca suočavaju se s posebnim izazovima u svojim prvim danima i mjesecima života. Medicinsko osoblje, roditelji i volonteri posvećeni su pružanju najbolje moguće pomoći tim malenim borcima. Zato Svjetski dan prijevremeno rođene djece ima za cilj da podstakne zajednice da se informišu o pitanjima povezanim s prijevremenim rođenjem, te podrže istraživanja koja doprinose poboljšanju njege i ishoda za ranjivu kategoriju novorođenčadi.

Ovaj dan, takođe, predstavlja priliku da se oda priznanje za hrabrost i snagu roditeljima, koji se suočavaju s izazovima u njezi prijevremeno rođene djece. Podrška, razumijevanje i zajedništvo su ključni elementi u olakšavanju puta tih porodica, a kroz dijalog, edukaciju i podršku, možemo zajedno raditi na stvaranju okoline u kojoj će prijevremeno rođena djeca imati bolje šanse za zdrav život i uspješan razvoj.

Izvor: Opština HN / Radio Tivat

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN