• SVE VIJESTI

U Zagrebu 2 slučaja hemijskog trovanja gaziranim pićem. Prvi slučaj prije mjesec dana u Rijeci


Nakon sumnje na hemijsko trovanje u Rijeci, dva slučaja pojavila su se i u Zagrebu.

U poslijepodnevnim satima u KBC Zagreb zaprimljena je mlađa osoba zbog sumnje na hemijsko trovanje gaziranim pićem. Kako saznaje RTL, mladić je doktorima rekao da je popio Coca Colu. Trenutno je na odjelu gastroenterologije na zagrebačkom Rebru.

Osim njega, na Rebru je hospitalizovan još jedan muškarac zbog hemijskog trovanja.

RTL je Coca Coli ponovo poslao upit nakon novih saznanja, a njihovo saopštenje preneseno je u cijelosti:

"Svjesni smo slučaja povezanog sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. Ponudili smo našu punu podršku i otvoreni smo za suradnju sa svim nadležnim tijelima koja provode istragu. Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu" - saopštili su iz Coca Cole.

U cijelom je slučaju još uvijek mnogo neodgovorenih pitanja i nejasnoća, a za odgovorima tragaju inspektori. No incident doktorima nije nepoznat jer se nije dogodio prvi put.

Riječki KBC zaprimio je osobu pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka nakon konzumacije napitka u kafiću u središtu Rijeke.

Mladi pacijent je zadržan na bolničkom liječenju i njegovo je stanje stabilno. Oglasila se i Coca-Cola Hrvatska i potvrdila da je riječ o izolovanom slučaju povezanim s jednom bočicom vode s ukusom. Sa slučajem je prije tri dana upoznata i policija, a vijest je potvrđena tek nakon što su se društvenim mrežama sinoć proširile poruke s upozorenjima građanima da ne piju određene sokove i pića. U toku je inspekcijski postupak Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.

RTL saznaje da je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na analizu stiglo 30-tak uzoraka iz Rijeke, a prvi rezultati bi mogli biti za 24 sata.

"U tom trenutku dolazi do oštećenja sluznice i u grlu ali i u jednjaku. Ako je ta kiselina ili lužina u velikoj koncentraciji, ti pacijenti su smješteni u jedinici intenzivne njege i to može biti po život opasno. Znači osnova cijele priče je koncentracija te kiseline ili lužine i tome treba ozbiljno pristupiti", zaključio je Vagić.rekao je Davor Vagić, upravnik KBC Sestre Milosrdnice.

Od jučer društvene mreže bruje o navodnim trovanjima nakon konzumiranja gaziranih pića jednog poznatog proizvođača. Policija je potvrdila da je prije tri dana dobila dojavu da je jednoj osobi pozlilo nakon ispijanja bezalkoholnog piša u jednom ugostiteljskom objektu u Rijeci nakon čega je prevezena u riječki KBC. Iz bolnice su za RTL rekli da su zaprimili osobu kod koje sumnjaju na hemijsku povredu jednjaka te da je pacijent sada stabilno.

Tihomir Bradić, specijalista gastroenterologije, objasnio je i da se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina promptno pokazuju:

"Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah", kazao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.

"Ingestija kiseline i posebno lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne povrede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim povredama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice…", poručio je specijalist pa dodao da savjetuje izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.

"Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine, pokušati je prekinuti, odmah ispljunuti i potražiti medicinsku pomoć Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen ukus namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu tečnost vodom, mlijekom ili sodom bikarbonom jer to može dovesti egzotermne reakcije - stvaranja topline. Samim time i pogoršanje povrede", zaključio je.

A prije gotovo mjesec dana RTL Danas donio je priču o Stanku Lakoviću iz Pule koji je skoro umro nakon što je prije nekoliko mjeseci popio gutljaj mineralne vode.

Naime, bračni par iz Pule sjeo je na ručak u jednom riječkom restoranu, a piće im je stiglo prije jela u bočicama.

"Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela! I iz restorana su me nakon možda pola minute, minute poslali van", ispričao je za RTL.

Radnici su pozvali Hitnu pomoć koja ga je odvela. Nakon prve, lažne sumnje na alergiju, doktori su dali dijagnozu što je popio. 

"Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu", saznao je to Stanko od doktora.

Ne zna kako je hemikalija završila u bočici pa na njihovu stolu. Kaže, kada ga je odvozila Hitna ispred restorana, supruga se vratila unutra.

"Nisu joj htjeli dati ni bocu ni čašu nego su samo iz frižidera izvadili drugu bocu da može slikati što je pio, koja vrsta pića. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje smo naručili. Supruga je zvala policiju, policija nije htjela van izaći, znači, ako bude zvala hitna će izaći, ako ne nemaju što izlazit", rekao je Puljanin.

Pokazao je tada i fotografije s posljedicama i ranama po ustima i jeziku. Vlasnik restorana koji se nije htio snimati, a telefonski je RTL-u potvrdio da su uz jelo naručili dvije mineralne vode s ukusom, ali nije znao objasniti zbog čega one nisu prikazane na računu koji im je izdan.

Slučaj je na Opštinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. "Spisi Državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi, smatraju se tajnima", poručili su u dopisu.

Izvor: danas.hr

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN