• SVE VIJESTI

(VIDEO) Svjetski Dan dijabetesa: U sklopu globalne akcije zgrada Opštine i ove godine 14.11. u plavom svjetlu


I ove godine na inicijativu Diabet Life nvo zgrada Opštine zasvjetliće plavim svjetlom čime se sada već tradicionalno, Herceg Novi pridružuje gradovima širom svijeta koji svoje znamenite zgrade 14.11. u sklopu globalne kampanje "Upali plavo" obasjaju plavim svjetlom, saopšteno je iz Novskog udruženja za pomoć i podršku osobama sa dijabetesom NVO "Diabet life".

"Znamo da ovaj simbolični gest nije od značaja osobi oboljeloj od dijabetesa kao i da ne pomaže u rješavanju problema, ali ako makar na trenutak nekome skrene pažnju na dijabetes i podsjeti ga da ga ima neko u njegovom bliskom okruženju, ili ako pomisli da bi trebao prekontrolisati šećer u krvi, ili ako natjera na razmišljanje i podstakne rušenje neke od predrasuda, ili ako od onog "Ne daj Bože", krene ka "OK, uputi me u osnovno da ti mogu pomoći"... onda je ovo svjetlo ispunilo svoju misiju. Iskreno se nadamo i radimo zajedno na tome!" - navode iz udruženja i ujedno upućuju zahvalnost Opštini Herceg Novi koja se i ove godine priključila ovoj akciji.

Plavim svjetlom zgrada Opštine će biti obasjana 14.11. od 20:00 h.

Podsjetimo, prvi put zgrada Opštine je obasjana plavim svjetlom 14.11.2019.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija održanoj 20. decembra 2006. godine jednoglasno je usvojena Rezolucija o dijabetesu. Prvi put je jedno nezarazno oboljenje označeno kao globalni problem koji se tretira poput infektivne epidemije. Sve države svijeta pozvane su da formiraju nacionalnu politiku prevencije, liječenja i brige za oboljele od dijabetesa u skladu sa stepenom razvijenosti sistema zdravstvene zaštite.

Ideju za kampanju, koja je prethodila usvajanju rezolucije, dala je šesnaestogodišnja Klara Rozenfild u toku kongresa Međunarodne dijabetološke federacije u Parizu 2003. godine.

Rezolucija ima za cilj da se:

- poveća opšta svijest o dijabetesu na globalnom nivou,
- jasnije sagledaju humane, socijalne i ekonomske posljedice ove bolesti,
- dijabetes postane prioritet u zdravstvenoj politici pojedinih zemalja,
- primjene isplative strategije za prevenciju dijabetesnih komplikacija,
- primjene realne strategije u javnom zdravlju u cilju prevencije dijabetesa
- prepoznaju grupe sa specifičnim potrebama i
- intenziviraju istraživanja svih terapijskih mogućnosti.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (14. novembar) je uvršten u zvanični kalendar UN i ovaj datum se obilježava širom svijeta. S obzirom da je plava zvanična boja Ujedinjenih nacija, na taj dan je 2007. veliki broj znamenitosti bio osvjetljen plavim reflektorima (Empajer stejt bilding, Nijagarini vodopadi, Tokijski toranj, zgrada Opere u Sidneju, most preko Bosfora i drugi.

Izvor: NVO "Diabet life"

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN