• SVE VIJESTI

Zoran Kovačević novi direktor Instituta "Igalo". Ostavke 2 člana odbora direktora. Izbor ipak po zakonu


O
dbor direktora Instituta Igalo imenovao je Zorana Kovačevića za novog izvrsnog direktora kompanije.

Kovačević će na poziciji izvršnog direktora naslijediti Sava Marića koji je skoro dvije godine bio vršilac dužnosti.

Ovo je Danu potvrdio član odbora direktora Žarko Rakčević koji je zajedno sa druga dva člana Savom Kalezićem i Batrićem Kontićem glasao za smjenu Marića i imenovanje Kovačevića.

Dva člana Odbora direktora Instituta "Igalo", Marija Miličković i Predrag Dragojlović, podnijeli su ostavke uoči sjednice odbora direktora na kojoj je trebalo da se izabere novi izvršni direktor državne kompanije što je "Danu" potvrđeno iz više izvora, te su tada dodali da je pitanje šta će biti sa konkursom za izvršnog direktora, koji je danas trebalo da bude završen. 

Odnosno, prema prethodnom dogovoru, danas je trebalo da odbor direktora intervjuiše kandidate, tj. kandidata Zorana Kovačevića, jer je drugi kandidat Slavica Milić odustala od prijave, i da ga nakon toga izaberu za izvršnog direktora.

Miličković je, prema ranijim informacijama, u odboru u ime SNP-a, dok je Dragojlović izabran sa kvote Demokrata. Miličković je bila šefica kabineta ministra zdravlja, dok je tu funkciju obavljao Dragoslav Šćekić. Ona je, prema informacijama "Dana", prije nekoliko dana bila prisutna kada su se otvarale prijave kandidata na konkurs i bila je zajedno sa ostalim članovima za promjenu izvršnog direktora, zbog čega su mnogi iznenađeni njenom odlukom da podnese ostavku.

Ostavke Miličković i Dragojlovića u suštini nisu mogle da spriječe odbor direktora koji sada broji tri člana da izaberu novog izvršnog direktora. Sada su u odboru predsjednik odbora Batrić Kontić (SNP), te dva predstavnika manjinskih akcionara, Žarko Rakčević i Savo Kalezić.

Po zakonu, odbor koji broji tri člana i koji je u ostavci može da donese odluku o novom izvršnom direktoru. Takođe, mandat članovima koji su podnijeli ostavku prestaje tek imenovanjem novih članova. Sada Vlada treba da predloži nove članove, a skupština akcionara da ih izabere na sjednici koju će zakazati u roku od mjesec dana. Međutim, ono što je s političke strane sporno jeste to što bi novog direktora birali SNP, koji ima najmanje osvojenih mandata među konstituentima vlasti, i dva manjinska akcionara. S obzirom na to da se u Crnoj Gori sve bira po političkoj liniji, očekivano je da izbor novog direktora sačeka neki novi odbor, no ipak na današnjoj sjednici to se izbjeglo.

Konkurs za izvršnog direktora je bio od 3. do 18. novembra, a prijavili su se Zoran Kovačević, dugogodišnji funkcioner DPS-a, i Slavica Milić, koja je naknadno povukla prijavu.

Kovačević je već bio izvršni direktor Instituta od 2012. do 2015. godine. Do njegovog izbora na poziciji vršioca dužnosti izvršnog direktora bio je Savo Marić. Odbor direktora, prema informacijama Dana, nije bio zadovoljan njegovim radom, zbog čega je i raspisao konkurs za novog izvršnog direktora.

Institut "Igalo" u poslednjih godinu i više posluje sa velikim problemima. Račun firme je često bio u blokadi u proteklom periodu zbog tužbi radnika, pa je nedavno usvojen i kolektivni ugovor, nakon kojega, kako su saopštili, neće više biti tužbi radnika.

Takođe, česti su bili i protesti zaposlenih i mjesecima su im se dugovale plate. Početkom godine od države su tražili da im da avans kako bi mogli da izmire plate i regulišu druge obaveze i normalizuju stanje u firmi.

Na kraju juna ukupan gubitak u poslovanju je bio 29,5 miliona eura, kratkoročna rezervisanja i obaveze 22,9 miliona i dugoročna rezervisanja i obaveze 2,44 miliona, što je ukupno skoro 55 miliona eura.

Za šest mjeseci ove godine Institut je prihodovao 3,38 miliona eura, što je za preko pola miliona manje nego u istom periodu prošle godine. Troškovi poslovanja bili su manji za 240 hiljada i iznosili su 2,58 miliona eura. Troškovi zarada smanjeni su za oko 300 hiljada i iznosili su 2,34 miliona eura. Manjak prihoda i troškova doveo je do minusa za šest mjeseci od 1,36 miliona eura, što je za 20 hiljada manje nego lani kada je za šest mjeseci gubitak iznosio 1,38 miliona eura, pokazao je finansijski iksaz preduzeća za drugi kvartal.

Izvor: Dan

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN