• SVE VIJESTI

(VIDEO) Danas je Svjetski dan smijeha. Evo zašto se morate više smijati uprkos svemu


Svjetskim danom smijeha, koji se obilježava 10. januara, ljude se želi potaknuti da se što više smiju zbog važnosti očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja, dok stručnjaci ističu da smijeh služi kao povezujuća podloga u međuljudskim odnosima. Od dugoročnih pozitivnih učinaka smijeh i humor mogu povoljno uticati na imunološki sistem, olakšanje boli, povećanje osjećaja osobnog zadovoljstva i poboljšanje raspoloženja.

"Kroz humor, smijeh i opuštenu atmosferu međusobno se lakše i spontanije povezujemo, a spontanost je posebno važan element humora i smijeha", kaže predsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva Tihana Jendričko. 

"Smijeh je najbolji lijek"

Teško uspostavljanje veza može biti prepreka za puno toga u životu, između ostalog može dovesti do osjećaja tjeskobe, psihičke zakočenosti i nelagodnog osjećaja samih sa sobom i u komunikaciji s drugima, napominje Jendričko.

Savremena istraživanja dokazala su da izreka "smijeh je najbolji lijek" nije u potpunosti tačna jer samo smijanje ne mora imati pozitivno djelovanje, a kod nekih zdravstvenih poteškoća može imati i nedostatke.

No, istraživanja potvrđuju da redovna upotreba određenih vrsta humora može ljudima pojačati psihološku dobrobit, kao što je, na primjer, zadovoljstvo životom. Veselje i pozitivan stav prema životu mogu usporiti razvoj poteškoća koje narušavaju psihičku i tjelesnu dobrobit.

Humor je "prvi protivotrov" za stres

Ljudi s većim osjećajem za smiješno pokazuju manje anksioznosti i stresa, a u nekim istraživanjima humor se pokazao uspješnom strategijom za smanjenje nekliničke i kliničke anksioznosti.

Humor takođe pridonosi emocionalnoj regulaciji, on može prigušiti uzbuđenje povezano s neugodnim emocijama i time postati "prvi protivotrov" za stres.

Humor kao obrambeni mehanizam jedan je od zrelih mehanizama odbrane i konstruktivnih strategija nošenja sa stresom, kažu stručnjaci.

Izvor: Glas Istre

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN