• SVE VIJESTI

Je li i vas "zakačilo"? Intenzivan kašalj koji traje i po mjesec dana karakteristika ovogodišnjih prehlada


Izabrana doktorka za odrasle Marija Vojvodić saopštila je da se pacijenti ove zime najčešće javljaju zbog respiratornih infekcija, koje karakteriše intenzivan kašalj. Koronavirus, kako je kazala, ne treba zanemariti, s tim što već poprima obilježja sezonskih virusa.

"U prosjeku, odrasla osoba tokom godine ima prehladu bar nekih četiri do šest puta. Učestalost kod djece je nešto češća, šest do osam puta", kazala je doktorka u Jutarnjem programu TVCG i dodala:

"Upravo ovi hladni zimski dani, boravak u zatvorenim prostorijama, koje slabije provjetravano, nas predisponiraju da ta učestalost respiratornih infekcija, bilo naravno prehlade, bilo gripe ili nekih drugih virusa, bude u ovom periodu značajno veća."

Istakla je da je ove godine karakteristika većine prehlada, pa donekle gripa, intenzivni kašalj.

"Pacijenti kašlju po dvije do četiri nedjelje, što donekle pacijente uplaši jer, kako imamo priliku da vidimo u medijima, hara i veliki kašalj", dodaje doktorka.

Pojašnjava da je u inicijalnom kontaktu sa pacijentima bitno da ljekari vide da li je taj kašalj suv ili pacijent iskašljava.

"Na osnovu nekakvog kliničkog pregleda i laboratorijskih pretraga, savjetujemo određene ljekove iz domena antitusika. Najčešće savjetujemo one preparate na biljnoj bazi, čiji mehanizam djelovanja jeste da formiraju zaštitne biofilme koji oblažu sluznicu respiratornog trakta sa ciljem da suprimiraju refleks kašlja", kazala je dr Vojvodić. 

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN