• SVE VIJESTI

Konvencija SE potpisana prije 15 g. , registra pedofila još nema a zakon „mrtvo slovo na papiru“


Registra počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode djece još nema, a ne primjenjuje se ni dio zakona koji predviđa nadzor počinilaca i zabranu njihovog kretanja na površinama gdje borave djeca, upozorava izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Na sve to država se obavezala izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), koje su prije dvije godine stupile na snagu.

Treba napomenuti da se Crna Gora 2009. godine potpisivanjem Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, takođe obavezala da će uspostaviti registar pedofila. To se, međutim, još nije dogodilo, iako su iz ovog udruženja, krajem prethodne godine, naveli kako im je iz Ministarstva pravde rečeno da bi pomenuta evidencija trebala da bude u funkciji do 15. decembra 2023.

- Izrada podzakonskih akata koji bi omogućili uvođenje posebnih mjera nadzora je u nadležnosti drugih ministarstava, od kojih smo tražili informacije u kojoj je fazi taj posao - saopštili su iz Ministarstva pravde u novembru prošle godine.

Iz tog resora nijesu nam odgovorili na pitanje zašto još uvijek nemamo registar.

Zakon se ne primjenjuje

KZ je, prema riječima Mihailović, u dijelu zaštite djece od seksualnog nasilja, definisan tako da bi se moglo reći da su djeca zaštićena, ali je, kako kaže, problem njegova primjena.

- Svako malo suočavamo se sa mnogim problemima, neažurnostima i nedjelovanjem institucija sistema da adekvatno zaštite djecu. Osim što se zakon ne poštuje, kada to kažem konkretno mislim na odredbe KZ koje se bave ovom problematikom, kaznama i postupanjima, koje su usvojene i stupile na snagu prije više od dvije godine, ali su i dalje većina njih samo mrtvo slovo na papiru - navela je ona.

Osim problema sa primjenom zakona, dodaje Mihailović, kvalifikacija ovih djela je takva da se ona definišu kao prekršaji.

- Definišu se kao remećenje javnog reda i mira, pa se KZ nikada i ne primijeni. Kvalifikacija djela je poseban problem kojim niko neće da se pozabavi. Obrazloženje je da mnoge situacije nije lako dokazati - pa onda tako mi ,,oslobađamo“ počinioce ili ih kaznimo kaznama na osnovu Zakona o prekršaju. Ako pitate sudove, oni vam kažu da se djela kvalifikuju na osnovu sudske prakse, a ako tražite da se tu odrade određene sugestije tj. preporuke da bi se to mijenjalo, kažu vam da nije moguće i tu se priča završava - kazala je Mihailović za Pobjedu.

Dok se registar pedofila čeka, crnogorsku javnost je, već početkom ove godine, uznemirila vijest o policajcu koji se sumnjiči za nedozvoljene polne radnje nad djetetom. Službenik Uprave policije uhapšen je 15. januara zbog sumnje da je u svom stanu izvršio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu djevojčice stare 13 godina.

Mihailović navodi da iz Udruženja nijesu upoznati sa detaljima ovog slučaja, ali su, kako kaže, nažalost, uključeni u nekoliko sličnih.

- Sveukupni zaključak je da se mnogo više vodi računa o tome da se ne ,,ošteti“ osumnjičeni nego dijete i djetetova porodica - ističe ona.

Mihailović je kazala da su tražili da registar pedofila bude javan, ali da tako nešto nije dozvoljeno jer - to nije praksa većine zemalja Evropske unije.

- Da hoće i ,,tajan“ konačno biti uspostavljen pa ćemo biti zadovoljni. Predugo se čeka - zaključila je.

Registar pedofila, bio javan ili ne, riješiće pitanje evidencije počinilaca djela protiv polne slobode djece, ali i otvoriti pitanje daljeg postupanja sa njima.

Specijalizovane ambulante

Seksolog i psihijatar dr Jovica Dostinić kazao je Pobjedi da bi u svrhu rehabilitacije pedofila trebalo edukovati osoblje u Crnoj Gori, te dodao da je potrebno otvoriti specijalizovane ambulante.

- Veliko je pitanje da li smo mi kao država uopšte kapacitirani za tako zahtjevan poduhvat. Na primjer, na teritoriji Bavarske su aktivne samo tri takve ambulante - dodao je on.

Liječenje pedofila, prema riječima Dostinića, podrazumijeva da se njegov nagon skrene sa djeteta i usmjeri ka nekom drugom, društveno prihvatljivom objektu, no, kako kaže, medicina takvim lijekom još uvijek ne raspolaže.

- Ako zanemarimo da su objekt pedofilne seksualnosti djeca i uporedimo je u svim drugim segmentima sa normalnom seksualnošću, onda i laiku postaje jasno sa kakvim se problemima suočavamo ako želimo da je liječimo. Terapijski nihilizam u pogledu liječenja pedofilije najbolje ilustruje stav iz „psihijatrijske Biblije“ DSM-5 (Dijagnostičko statistički priručnik Američke psihijatrijske asocijacije) koja je vidi kao doživotno svojstvo ličnosti i ne definiše nijedan kriterijum za njenu remisiju - objašnjava Dostinić.

Realno postavljen cilj u liječenju pedofilije, smatra on, bio bi da se pedofil nauči kako da svoj nagon kontroliše i kako da ga zadovolji na socijalno prihvatljiv način.

Dodaje i kako je u Holandiji već uspješno isproban koncept „no cure but control“ (Nema lijeka, već kontrola).

- Najbolji uspjesi u liječenju (kontroli) se postižu kombinacijom kognitivno-bihejvioralne psihoterapije i medikamentozne terapije. Cilj prve je da se neprilagođeni obrasci ponašanja zamijene prihvatljivijim, a cilj druge je tzv. medikamentozna, reverzibilna i parcijalna kastracija - navodi Dostinić.

On je kazao i da se počinioci djela protiv polne slobode djeteta do sada nijesu dobrovoljno javljali za pomoć jer pedofilija - u našem društvu nosi teret najgore socijalne stigme.

Izvor: Pobjeda

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN