• SVE VIJESTI

Vazda gladni! Za praznike trafike redovno radile. Zakoni i inspekcije po pravilu kako za koga

Foto: ilustracija

Prošla nam je još jedna nova godina i još 2 Božića i u svim slučajevima praznici pred kojima se određeni period ranije zvanično objavi da, po zakonu, firme (tj. trgovine) i njihovi radnici ne rade i imaju pravo na slobodne dane.

Kako to lijepo zvuči, kakvo poštovanje za sve... za sve? E prc! Javno, zvanično i po zakonu da, ali na terenu definitivno ne, tačnije, po pravilu se ponavlja brutalna selektivna primjena zakona odnosno - neko ne smije raditi a neko se na te zakonske odredbe uopšte ne obazire i pritom - nikom ništa a sve preko grbače robova.

Trgovina je sasvim dovoljna da oslika svo divljaštvo i pohlepu robovlasnika koji sebe popularno nazivaju "biznismenima", preduzetnicima i slično a sve pravdajući nemilosrdnim kapitalizmom i "neko mora da radi" floskulama.

Naime, dotični su toliko drski da svojim robovima, pardon radnicima, uporno ne daju zakonski zagarantovane slobodne dane za praznike. Hočete primjer? Hočete dokaz? Nema problema. Samo pitajte radnika u, konkretno, Tobacco S Press-u da li su radili za praznike?. Mi smo upravo od njih ali i još nekoliko poznanika saznali da rade i radili su i to po ko zna koji put. Ne vjerujete nam? Skočite do prve trafike dotične firme i pitajte. Stanite na muku radnici i uvjerite se.

Logičnim slijedom nameće se pitanje gdje su i šta (ne)rade inspekcije? Očito nigdje i ništa jer inspekcija ili institucija ima ali - kako za koga. Da li će neko biti kažnjen zbog redovnog kršenja zakona koje već odavno nije slučajno? Naravno da ne - jer zakon, po ko zna koji put dokazano, na očigled ne vrijedi za sve jednako. 

Štaviše, za robove i zakona i inspekcija i institucija ima i to pogotovo kad ih treba zakinuti ili oštetiti, ali kad treba "udariti" i zaštititi - prc, nikom ništa. Ćuti robe i crkni, ko te je.e, ako nećeš ti ima ko hoće da ga je.u bez one rabote... Zvuči poznato? 

A gdje smo u svemu tome mi sami? Mislite da nemamo ulogu, da ne možemo ništa? Oh, kako gadno griješite. Mi smo možda i majbezobrazniji u ovim slučajevima. Mi smo i doveli do toga. Zašto smo toliko bezobrazni pa da baš taj dan, konkretno Božić, Uskrs, Novu godinu... tražimo neku glupost? Da li zaista ne možemo bez čipsa ili cigara? Naravno da možemo ali smo bezobrazni i nesložni da bi bilo kakav bojkot ili prtisak na trgovine makar malo uspio. 

I da malo parafraziramo: "Biznismeni" i država koji imaju ovakve robove i građane ne trebaju brinuti za svoju budućnost a i ne zaboravimo, što je najgore, ovo je samo jedan u nizu primjera!

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN