• SVE VIJESTI

(VIDEO) Dokumentarac "Mamula - All inclusive" u ponedjeljak u Dvorani Park


Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata, služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu.

Ivo Marković je zatočen na Mamuli 1942. godine, kao osmogodišnjak, i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju, kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako predstavnici Vlade tvrde da se investitor obavezao na izgradnju „jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom“, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija, građanima i građankama, protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Dokumentarni film „Mamula All Inclusive“ autora Aleksandra Reljića, novinara RTV-a, nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, imao je nacionalnu premijeru u okviru festivala Slobodna zona u Novom Sadu i Beogradu. Da je film osvojio publiku na prvo gledanje vidjelo se po višeminutnim ovacijama nakon projekcija, a potvrđeno je nagradom publike na ovogodišnjem festivalu Slobodna zona. Ovaj dokumentarac će moći da pogleda i Novska publika u ponedjeljak (29.1.) u 19 h u Dvorani Park. Cijena karte je 4 eura.

Izvor: Herceg Fest / RTV

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN