• SVE VIJESTI

Energetska pića loša za zdravlje djece. Efekti kratkoročni, posljedice mogu biti teške


Energetska pića, koja djeca i mladi veoma konzumiraju da bi podigli energiju, mogu loše da utiču na zdravlje, naročito ako se miješaju sa alkoholom, i piju često i preko mjere, kazala je gostujući u "Linku" Radija Crne Gore dr Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Procjene su da u svijetu dvije trećine mladih koristi energetska pića, a podaci ukazuju da čak 30% odraslih osoba ih povremeno ili neki čak često konzumiraju.

Energetska pića su u stvari osvežavajuća bezalkoholna pića koja sadrže visoku dozu kofeina od čak 80 do 300 mg po limenci. Pored toga sadrže bar 6 do 7 kockica šećera i neke druge stimulativne supstance.

"Reklamiraju se kao preparati koji podižu krila, međutim ti efekti budu kratkotrajni. Najveće efekte na organizam ima upravo taj kofein koji je stimulativna supstanca, utiče na rad srca, krvnih sudova i ima stimulativni efekat na mozak za povećanje pažnje i budnosti. Međutim, energetska pića loše utiču na rad jetre i bubrega. Kod djece su efekti jači, pogotovo ako se koriste češće i u većoj količini, mogući su nažalost i fatalni ishodi zbog velikih poremećaja ritma srca", naglašava Đorđević.

Efekti su takođe rizični kad se miješaju s alkoholom, jer u tim situacijama djeca više piju, nemaju osjećaj da su opijena, rizično se ponašaju i može doći do dehidratacije i ozbiljnih zdravstvenih problema.

"Energetska pića ne treba koristiti kod fizičke aktivnosti, a naročito se ne smiju koristiti za nadoknadu tečnosti i elektrolita. Mladi sportisti često koriste proteinske šejkove i čokoladne pločice koje imaju visok sadržaj dodatnih proteina. Ovi proizvodi spadaju u grupu visoko prerađene hrane i nisu zdravi, jer sadrže i mnogo šećera, aditiva i mogu da ugroze zdravlje prije svega bubrega", objašnjava ljekarka.

Među djecom su popularna i gazirana pića koja sadrže puno šećera i utiču na gojaznost, na pojavu karijesa, a kod djevojaka i na češću pojavu celulita i problema sa kožom.

"Ko ima manjak energije ne treba da pije energetska pića nego vodu, svježe sokove, čajeve, limunadu, da češće i više boravi na svježem vazduhu, da se naspava i da bude fizički aktivan. Pogrešno je uvjerenje studenata i đaka koji kad žele da više uče koriste energetska pića, jer su efekti kratkotrajni i nakon tog stimulativnog efekta dolazi do značajnog smanjenja koncentracije, pažnje i budnosti, pa u stvari ulaze u začarani krug i sve više i češće ih konzumiraju", upozorava Đorđević.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN