• SVE VIJESTI

Opet lažne dojave o bombama u školama - Povlačenje za nos kojem se ne nazire kraj


I opet dojave o bombama u novskim školama. Đaci OŠ "Orjenski bataljon", "Dašo Pavičić" i "Milan Vuković" poslati su kućama, nastava se odvija online dok je u SŠ "Ivan Goran Kovačić" to već na snazi. Sad bi polako ali sigurno već mogli reći "uobičajene školske aktivnosti". 

Naime, ove dojave, kao što svi znamo, zadnjih sedmica uzele su ogromnog maha i to više definitivno ne može biti slučajnost i zajebancija nekih nevaspitanih budala među đacima, kao ni nečiji strah od ispita, kao ni napad ludila nekog psihopate, ali uprkos tome još uvijek nema ni naznaka ko stoji iza toga. Stres koji svaki roditelj svjesno ili nesvjesno proživi svaki put kad "dođe dojava" nećemo ni pominjati, on se podrazumijeva, jednostavno je užasan i tačka, tu nema rasprave. 

Dakle, ključno pitanje glasi zašto nemamo krivca/e imenom/ima i prezimenom/ima i zašto isti nije oderan od kazne?

O ovome smo u par navrata već i pisali u našem STAV-u a to pitanje se konstantno provlači i među svim građanima.

Iskreno vjerujemo da policija i oni koji su nadležni za ovakve stvari zaista rade svoj posao ali da li je zaista moguće da se ne može ili je toliko teško otkriti putanju koja dovodi do pošiljaoca jednog najobičnijeg emaila? Moguće je, i to kako je moguće i baš zato se nameće pitanje ko je tu lud a ko blesav? 

Ako samo malo proguglate ili pogledate nekoliko dobrih dokumentaraca na Hostory, Nacionalnoj geografiji, ID-u umjesto zatupljujićih informativnih i političkih emisija naših TV kuća, čak i kao najveći laik, saznaćete da je digitalni trag neizbrisiv i da se mailu relativno veoma brzo može ući u trag. 

Ako pritom znamo da postoji i digotalna forenzika kao i hakeri onda je nedoumica zašto ne znamo ko se krije iza lažnih dojava tim mnogo veća.

Ako možda državni organi nemaju tehniku a možda ni stručnjake, onda, gospodo, angažujte profi hakera., tj onog ko zna.

Ako isto tako znamo da su djeca zaluđena tehnologijom i da veliki dio srednjoškolaca zna kako nešto "hakerisati" onda je još nejasnije kako eksperti već sedmicama sporne mailove ne mogu "provaliti".

Iz to, prije samo nekoliko dana, za rubriku vjerovali ili ne, iz Opštine je stigao tragikomičan "apel" da se ovaj problem riješi. Održan je i sastanak sa roditeljima, policija uvjerava da se "intezivno radi i da se uključuju i međunarodni stručnjaci"... itd a onda "ispred nosa", samo par dana kasnije opet dojave. E sad ko tu koga vuče za nos? Jer neko nekoga pravi budalama. Ili to radi "dojavljivač" stručnjacima i policiji, ili to "nadležni", tj. država, rade nama?

Ako to radi "dojavljivač" onda je jasno da imamo "kuku nama" eksperte, kvazi stručnjake i sprdnju od države ali druga opcija otvara vrata mnogo ozbiljnijim sumnjama - da li neko nekog krije pa se ne otkriva javno ko je krivac i da li se skreće pažnja javnosti sa nekih drugih stvari?

Nije realno a ni prihvatljivo da ni dan danas javnost ne zna ko je bio "dojavljivač" u slučajevima iz sredine prošle godine kada je takođe bila "lavina" lažnih dojava. Sve se zaboravilo a ni dan danas ne zvuči prihvatljivo "otkriće" da je to radio dječak iz Češke. I nije prihvatljivo to da baš niko, ali baš niko nije javno prokazan i, što je noš gore, brutalno oderan od kazne.

Do kad ovako? Do kad igra mačke i miša i gorke predstave za javnost? Do lad povlačenje za nos te iste javnosti? Već odavno ova "igra" nije imteresantna, a realno nikad nije ni bila, i krajnje je vrijeme da se na nju stavi tačka. A ta tačka znači - krivci imenom i prezimenom i brutalan oder od kazne, žargonski rečeno "skidanje gaća" i to tako da ovako nešto više nikom ne padne na pamet. Građani će ionako kao gubitnici "igre", izaći dosta kažnjeni i razvučenih noseva.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN