• SVE VIJESTI

Vodovod HN: Podignut nivo sigurnosti hidrotehničke infrastrukture


Tokom prethodne godine u DOO ”Vodovod i kanalizacija” Herceg Novi se investiralo dosta i vremena i sredstava u čišćenje, uređivanje i zaštitu objekata kritične infrastrukture kao što su rezervoari za vodu i pumpne stanice, što je naša obaveza po Zakonu o kritičnoj infrastrukturi, a sve sa ciljem poboljšanja bezbjednosti i sigurnosti naših objekata .

Iako se i u prethodnom periodu ulagalo u njihovu zaštitu, većina rezervoara je bila zapuštena i neograđena ili sa djelimično funkcionalnom ogradom. Jedan od primjera zapuštenosti je teren unutar ograde Filterske stanice od oko 7.000m2 zarastao u divlju vegetaciju koja je progutala i stare bazene za vodu, a koji su nakon raščišćavanja terena ponovo izašli na vidjelo. Danas možemo da kažemo da je većina hidrotehničkih objekata koji su u funkciji vodosnabdijevanja uređena a uskoro će i na preostalim rezervoarima biti završeni građevisko-molerski radovi, uvođenje dodatne rasvjete i postavljanje zaštitnih ograda.

U izradi su planovi tehničke zaštite hidrotehničkih objekata na osnovu kojih će se instalirati tehnička oprema za koju je potrebno izdvojiti značajna finansijska sredstva, što će biti jedno od prioritetnih ulaganja s obzirom na važnost bezbjednosti objekata iz kojih se distribuira voda za piće.

Jedna od važnih stavki prilikom obezbjeđenja objekata hidrotehničke infrastrukture je kontrola pristupa istim što je naše Društvo riješilo primjenom najnovijih tehnologija kontrole pristupa, odnosno prvo je vodovodno preduzeće u Crnoj Gori koje je uvelo korišćenje “pametnih” katanaca, proizvodjača iz Finske, kompanije ILOQ.

ILOQ je brend koji se specijalizovao za razvoj i proizvodnju inovativnih elektronskih sistema zaključavanja. Ono što izdvaja iLOQ je njihova tehnologija sopstvenog napajanja bez baterija i bez kablova, što je jedinstveno na tržištu. Ova tehnologija omogućava da brave dobijaju energiju iz same ključne kartice ili telefona prilikom otključavanja, što znači da nijesu potrebne baterije niti kablovi za napajanje.

Koristeći princip komunikaciju bliskog polja (NFC) za obezbedjivanje mobilnog pristupa i bezbjedne dodijele pristupa preko oblaka (cloud okruženje), ILOQ je proizveo prvu bravu koja se napaja energijom za otkljućavanje sa pametnog telefona, koji sad služi i kao izvor napajanja i kao ključ. Eliminisanje potrebe za fizičkim ključevima olakšava rad našim zaposlenima, jer više nema brige o gubljenju ili zamijeni ključeva. Ovi sistemi omogućavaju daljinsko upravljanje pristupom putem pametnih telefona ili drugih uređaja, što je posebno korisno za dodjeljivanje privremenog pristupa servisnim radnicima i slično. Takođe, omogućavaju praćenje aktivnosti pristupa, pružajući rukovodiocima sektora uvid u to ko je pristupio određenom prostoru i u koje vrijeme pružajući nam tako potpunu kontrolu nad objektom.

Elektronski sistemi zaključavanja su moderna rešenja koja pružaju visok nivo sigurnosti i preciznu kontrolu pristupa prostorima i objektima. Ova tehnologija onemogućuje neovlašćen pristup i pruža veći stepen zaštite od provala. Ovim naše Društvo uspostavlja potpunu kontrolu na pristupu rezervoarima u realnom vremenu a u sledećem periodu, shodno našim finansijskim mogućnostima će svi objekti biti pokriveni i video nadzorom i pod fizičko-tehničkom zaštitom.

Izvor: Vodovod HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN