• SVE VIJESTI

Vojo Stanić, jedan od najznačajnijih crnogorskih slikara slavi 100. rođendan!


Najveći živi crnogorski slikar i jedan od najznačajnijih koje je iznjedrila naša zemlja, Vojislav Vojo Stanić danas slavi 100. rođendan.

U čast vijeka od rođenja barda crnogorske likovne scene prošle sedmice FCJK organizovao je program njemu u čast. Juče je istim povodom JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Narodnim muzejom, ULUCG i RTCG priredila svečani događaj u Galeriji Art. Tim povodom predstavljena su umjetnička djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice i emitovan dokumentarni film Mirsade Sredanović, iz serijala Likovna umjetnost Crne Gore, koji je RTCG digitalizovala specijalno za ovu priliku.

Da su veliki umjetnici uvijek na strani istinskih vrijednosti pokazao je upravo Vojo Stanić kada je, prije nekoliko dana sa sinom, pijanistom Tomom Stanićem, uputio podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost u njihovoj borbi za opstanak.

Podsjetimo, slikar i vajar Vojislav Vojo Stanić rođen je 3. februara 1924. u Podgorici. Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1951. godine. Godine 1958. predavao je na Umjetničkoj školi u Herceg Novom. Iste godine postavljen je za profesora VPŠ – Odsjek za likovno vaspitanje. Učesnik je NOB-a.

Pripada plejadi korifejskih stvaralaca, koji su svojim djelom i ukupnim stvaralačkim angažmanom postali međaši u istoriji likovnih umjetnosti i Crnu Goru uveli u savremene jugoslovenske, a time i evropske likovne tokove.

Spomenik Jovanu Tomaševiću u Titogradu/Podgorici – koncipiran u lapidarnoj formi i realizovan stilskom čistotom - „jedna je od najoriginalnijih spomeničkih skulptura u Crnoj Gori“ i njegovo najznamenitije vajarsko djelo.

Imao je brojne samostalne izložbe u evropskim i svjetskim metropolama (Beograd, Rim, Zagreb, Berlin, Vašington, Moskva, Prag, London, Oslo, Budimpešta, Peking, Šangaj, Dubai, Monako, Njujork, Venecija – XLVII Venecijanski bijenale).

Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Redovni je član CANU, DANU, kao i Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra.

O njegovom djelu napisano je više monografija. Dobitnik je prestižnih nagrada i priznanja, a stekao je i status istaknutog kulturnog stvaraoca 2010. godine.

Izvor: Portal Analitika

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN