• SVE VIJESTI

Novi zakon: Poboljšanje kvaliteta socijalne zaštite. Socijalne samoposluge će se razmatrati


U 4. kvartalu ove godine u planu je donošenje novog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim će se unaprijediti kvalitet života pojedinaca i porodice na način što će se unaprijediti materijalna davanja i usluge u oblasti socijalne i dječje zaštite, kao i kapaciteti centara za socijalni rad i nadzor nad stručnim radom u sistemu socijalne i dječije zaštite, istakla je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić za Gradski portal.

Nišić ističe da će se, pored navedenog, unaprijediti postupak licenciranja pružalaca usluga i licenciranja stručnih radnika, što će uticati na sistem kvaliteta u socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"Kada je u pitanju pravo na materijalno obezbjeđenje propisaće se novi uslovi za ostvarivanje navedenog prava, što podrazumijeva preispitivanje postojećih uslova za ostvarivanje ovog prava. Na ovaj način postići ćemo bolju targetiranost građana koji imaju potrebu za socijalnom zaštitom i smanjiti grešku isključenosti za ostvarivanje prava. Takođe, razmotriće se i mogućnost proširenja korisničke grupe kako bi obuhvatili i druge ugrožene kategorije stanovništva kao što su žrtve nasilja u porodici, starija nemoćna lica i dr.”, navela je ministarka.

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti države, Nišić ističe da će se razmotriti povećanje materijalnog obezbjeđenja, te drugih prava koja proističu iz tog osnova.

"Svjesni smo činjenice da trenutni iznos nije dovoljan za materijalno obezbjeđenje pojedinaca i porodica i ističemo da građani ukoliko se nađu u nepovoljnoj životnoj situaciji mogu podnijeti i zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć”, poručuje ona.

Na pitanje Gradskog portala da li je moguće povećanje broja obroka u Narodnoj kuhinji, odnosno otvaranje ovakvih kuhinja u svakom gradu, Nišić odgovara da je članom 154 stav 4 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, propisano da se u budžetu opštine mogu obezbijediti sredstva za materijalna davanja i za usluge socijalne i dječje zaštite kao što su, između ostalog, usluge narodne kuhinje.

"Imajući u vidu navedeno, otvaranje narodnih kuhinja zavisi od finansijskih mogućnosti i potreba građana na nivou svake lokalne samouprave”, navodi ministarka..

Otvaranje socijalnih samoposluga, kako ističe, biće razmotreno takođe nakon donošenja novog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"U skladu sa važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, socijalne samoposluge nijesu prepoznate kao usluge socijalne i dječje zaštite. U narednom periodu se planira donošenje novog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, pa će se pitanje otvaranja socijalnih samoposluga tom prilikom razmotriti”, poručuje Nišić.

Izvor: RTCG / Gradski.me


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN