• SVE VIJESTI

(VIDEO) "Umočiću" - Tajna crtaća "Negdje u zemlji snova" koji se uvijek preplače. Zašto je morao biti tako tužan


Ako ste odrastali u Jugoslaviji tokom ‘80-ih i ‘90-ih godina onda se sigurno sjećate crtaća “Negdje u zemlji snova”. Ovo kratkometražno ostvarenje se prikazivalo svakodnevno, a zbog legendarne sinhronizacije, prije nego po imenu, poznato je postalo po replici: “Umočiću!”.

Iako je riječ o crtanom filmu za djecu, ovo ostvarenje bavi se prilično ozbiljnim temama kao što su glad i siromaštvo.

Glavni likovi su mali brat i sestra koji, u odrpanoj odjeći, po zimi, idu gradom i skupljaju drva kako bi se ogrejali. Zastaju pored izloga i čežljivo gledaju u slatkiše za koje nemaju novca. Dobri pekar ih vidi i riješi da ih počasti kolačima, ali dok izađe, djeca su već otišla.

Brat i sestra žive sa majkom u trošnoj kući u kojoj često nemaju šta ni da pojedu. Njihova večera sastoji se od šolje vode i tvrdog, bajatog hljeba koji djevojčica, kako bi ga omekšala, potapa u šolju vode uz sada već legandarnu izjavu: “Umočiću!”.

Nakon što pojedu svoj skromni obrok dječak izjavljuje kako je još gladan, na šta njihova majka počinje da plače, jer nema više ničega za jelo. Dječak na to kaže kako se samo šalio, kako bi utješio majku i sa sestrom odlazi na spavanje. Nakon što zaspu, djeca odlaze u zemlju snova u kojoj svega, a prije svega hrane, ima u izobilju, i u kojoj mogu da jedu štagod požele.

Prilično mračno zar ne?

Optimističan kraj

Crtani se ipak završava optimistično. Dobri ljudi - pekar, krojač i vlasnik prodavnice, pronašli su djecu i dok su ona spavala donijeli pomoć. Brat i sestra bude se u toploj kući u kojoj je postavljena čitava gozba, a čekaju ih i igračke i nova odjeća.

Nakon što više puta pitaju da li je to sve za njih, djeca veselo prilaze i počinju da se goste, a crtani se završava tako što se dječak ubode viljuškom kako bi se uvjerio da ne sanja.

Priča iza crtaća

Crtani “Negdje u zemlji snova” (“Somewhere in Dreamland”) komapnije Paramount nastao je davne 1936. godine u serijalu “Color Classics” Maksa Flečera, animatora i reditelja zahvaljujući kome danas imamo crtane klasike poput Beti Bup i Mornara Popaja.

Crtani je režirao Dejv Flajčer, korežirala Daun Flajšer, a animirali veterani ove indurtrije - Simor Knajtel i Roland Krendal. Traje nešto manje od devet minuta i napravljen je u tehnikoloru. Istoimenu pjesmu je komonovao Čarls Njuman posebno za crtani. Iako je prošlo više od 80 godina od kada je nastao i dalje je jako popularan i smatra se kultnim ostvarenjem ranog Holivuda, piše Istorijski zabavnik.

A upravo u vremenu nastanka krije se i odgovor na pitanje zašto je, iako pravljen za djecu, ovaj crtani tako tužan i mračan. Naime, “Negdje u zemlji snova” smješten je u vrijeme Velike depresije i oslikavao je realnost miliona djece širom Amerike i Evrope - glad, nemaštinu i konstantnu borbu za praživljavanje.

Završavajući crtani optimistično, Flečer je vjerovatno htio da da nadu svim mališanima, gdje god da se nalaze - da snovi na kraju ipak mogu da se ostvare sve dok je dobrih ljudi.

Izvor: Prva TV

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN