• SVE VIJESTI

Zabilježeno 30 naknadnih potresa. Pobuđena seizmičnost. Po selima vjerovatna oštećenja


Povodom zemljotresa koji je jutros pogodio Crnu Goru održana je konferencija za medije Sektora za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milena Tomanović navela je da posrijedi jači zemljotres, jačine 5,3 koji je mogao da izazove izvjesnu štetu u epicentralnom području.

Takva vrsta zemljotresa je kaže očekivana da se osjeti na širem području. 

Objašnjava da je epicentar bio u pograničnom području sa BiH te da su na tom području raniji bili zemljotresi jačine od 5.4 do 5.5.

"Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi ali imali smo 30 naknadnih zemljotresa", kazala je ona. 

Kaže da je ovo pokazalo da je došlo do pobuđivanja seizmičnosti te da će pratiti dalju situaciju. 

Pojasnila je da nemaju informacija o eventualnoj šteti, te da se radi o nenaseljenom području.

Na pitanje šta da se zemljotres dogodio na jugu zemlje u naseljenom području, kaže da ne bi izazvao veću štetu.

Portal Onogošt  prenosi da je odron koji ke ozazvao zemljotres zapriječio put Krstac – Nikšić, ali i lokalne pristupne puteve.

"Ekipa Štrabaga izašla je rano jutros na teren i uklanja odron koji je nastao na glavnom putu, koji prolazi kroz selo Čarađe. Koliko mi je poznato, građani su uklonili neke manje odrone rano jutros” - prenosi Onogošt.

"Mještani prijavljuju štete na fasadama kuća, štala, napuštenih objekata, tako reći u svim golijskim selima – Javljenu, Gosliću, Gornjem i Donjem Čarađu, čak i Kazancima. Kada je zemljotres pričinio štetu tamo, vjerovatno je i u nekim selima bliže epicentru”. - rekao je Dragoljub Manojlović za Onogošt, predsjednik Mjesne zajednice Krstac, i naveo da su građani koji su ga kontaktirali uznemireno pričali o samom trenutku potresa i šteti koju bilježe.

Očekuju, kako je rekao, poziv nadležnih iz Opštine Nikšić, koji bi trebalo da formiraju Komisiju za štetu i da izađu u susret ljudima.

Izvor: Antena M

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN