• SVE VIJESTI

Završeno ponovljeno suđenje za ubistvo policajca Milutina Lekovića. Presuda 12. marta


U podgoričkom Višem sudu danas je završeno ponovno suđenje za ubistvo policajca Milutina Lekovića.

Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Snežana Šišević istakla je u završnim riječima, da u cjelosti ostaje pri podignutoj optužnici u odnosu na krivična djela teško ubistvo, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Imajući u vidu da je provedenim dokaznim postupkom na nesumnjiv način dokazano izvršenje krivičnih djela za koja se terete okrivljeni, ostajem pri završnim riječima datim 14. marta 2023. godine i predlažem sudu da okrivljenima izrekne jedinstvene kazne u trajanju od po 40 godina zatvora”, kazala je tužiteljka. 

S druge strane, odbrana tvrdi da je u dokaznom postupku proveden čitav niz pravno nevaljanih dokaza te da optužnica počiva na nekoliko pretpostavki koje nijesu potkrijepljene dokazima. Predložili su da njihove branjenike, sud oslobodi krivične odgovornosti za djela koja su im stavljena na teret.

Jedan od okrivljenih, Luan Hasanaj koji se tereti kao direktni izvršilac ubistva policajca Milutina Lekovića na italijanskom jeziku je saopštio da im je stalo samo da, kako kaže, izađu odavde jer nijesu krivi “i da nam platite odštetu za ovo što smo zadržani”

Ljuljzim Hasanaj je upitao kako je moguće da tri osobe idu u pravcu graničnog prelaza sa municijom, pištoljem i bombom. Ističe i da je krenuo u bolnicu da se liječi te da pištolj nema veze sa njima.

Majka okrivljenih, Nura Hasanaj istakla je da su više od 4 godine neosnovano u pritvoru.

Presuda će biti objavljena 12. marta. 

Podsjetimo, Apelacioni sud Crne Gore je nedavno ukinuo presudu od ukupno 120 godina zatvora, koja je u prvom postupku izrečena Hasanajima. Kaznu od po 40 godina tada je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Milena Matović.

Službenik policije Milutin Leković ubijen je 15. decembra 2019. godine u Herceg Novom, dok je bio na dužnosti.

Viši sud je Hasanajima prvo izrekao presudu od po 40 godina robije za teško ubistvo Lekovića i po pet godina zatvora za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Luan Hasanaj, kao direktni izvršilac ubistva, prvom odlukom Višeg suda osuđen je i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na tri godine zatvora.

Prema navodima optužnice, Luan Hasanaj je 15. decembra 2019. godine hicem iz pištolja ,,CZ“ ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nuru Hasanaj jer kod sebe nisu imali lična dokumenta. Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, ali su brzo savladani i uhapšeni.

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN