• SVE VIJESTI

Vodovodu 500.000 eura bespovratnih sredstava iz EU fondova


Na inicijativu novskog „Vodovod i kanalizacija“ DOO prošle godine je sklopljen sporazum o zajedničkom učešću vodovodnih društava Konavala, Trebinja i Herceg Novog u međunarodnom projektu „Interreg VI-A IPA programme Croatia–Bosnia and Herzegovina–Montenegro 2021-2027“ sa zajedničkim projektom „WATERLINK“.

U sklopu toga projekta ViK Herceg Novi će realizovati svoj projekat „ Program unapređenja vodovodnog sistema Herceg Novi“, za koji je odobreno 500.000 eura nepovratnih sredstava.

Okosnica našeg programa je smanjenje tehničkih gubitaka vode u sistemu i to je naš prioriteni zadatak koji će se realizovati kroz niz aktivnosti podijeljenih u četiri fukcionalne cijeline i to:

- Detekcija kvarova, uspostavljanje DMA zona i daljinske kontrole potrošnje vode , kao i formiranje monitoring centra za potrebe praćenja svih parametara sistema i detekcije gubitaka

- Georeferenciranje svih mjernih mjesta i glavnih cjevovoda vodovodne mreže sa izradom hidrauličkog modela vodovodne mreže i bilansa voda

- Nabavka mjernog vozila za mjerenje i praćenje rada sistema vodosnabdijevanja

- Obuka tehničkog osoblja

Projekat se sastoji od nabavke opreme u iznosu od oko 300,000 evra, a ostatak sredstava je predviđen za izradu elaborata i studija kao i nabavku potrebnih softvera za umrežavanje opreme i već postojećih softverskih rešenja. Izradom GIS elektronske mreže cjevovoda, hidrauličkih proračuna i bilansa voda kompletnog vodovodnog sistema ispuniće se sve zakonske obaveze ali i uraditi nešto na šta se čekalo decenijama. Biće formiran moderan i u potpunosti.

Izvor: Vodovod HN 

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN