• SVE VIJESTI

Iduće godine moguć početak gradnje obilaznice oko HN. Vlada planira brzu cestu duž primorja do 2030.


Jasan stav Vlade je da se do 2030. godine realizuju značajni infrastrukturni projekti među kojima je i brza saobraćajnica duž Crnogorskog primorja, u okviru koje je i obilaznica oko Herceg Novog, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović tokom zvanične posjete našem gradu. Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima, razgovarao je sa ministrom Radulovićem o aktuelnim ali dugoročnim projektima koji će rješiti saobraćajne gužve.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ulaže značajna finansijska sredstva u razvoj putne infrastrukture kroz izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih puteva u cilju bolje saobraćajne povezanosti i smanjenja gužvi, kazao je ministar Radulović.

„Kada govorimo o gužvama tokom sezone, moram napomenuti da intenzivno radimo na uspostavljanju međunarodne pomorske linije koja će povezati Budvu i Dubrovnik u ljetnjoj turističkoj sezoni što će umnogome rasteretiti granični prelaz između Crne Gore i Hrvatske”, kazao je Radulović.

Očekuje i da će na ponovljenom javnom pozivu „Monteputa“ do kraja juna biti izabran projektant za izradu idejnog rješenja prelaska Bokokotorskog zaliva i da će ovaj višedecenijski problem uspješno biti riješen savremenom saobraćajnom vezom preko mora.

„Ono što želim da naglasim jeste da su sa aspekta nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ispunjeni svi propisani uslovi za proglašenje luke „Lazure“ u Meljinama za luku nautičkog turizma-marinu”, istakao je Radulović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić kazao je da je u toku projektovanje trase lokalne zaobilaznice, a radi se i idejno rješenje nastavka te obilaznice. Oba projekta su jako važna s obzirom na to da prva faza ide od Sutorine do Zelenike, a nastavak obilaznice do Morinja što će značajno smanjiti kilometražu kada se dolazi iz pravca Kotora ili Nikšića.

„Nadam da ćemo početak radova imati već naredne godine i da će se na taj način rasteretiti i riješiti makar dio problema kada je u pitanju saobraćaj kroz Herceg Novi", naveo je Katić.

Kako je istakao, u fokusu je bila i tema vezana za luku u Zelenici za koju je prije više godina pokrenuta procedura dobijanja dozvole za pristajanje kruzera.

„Postoji veliko interesovanje brojnih kompanija i privrednika Boke da se omogući pristajanje kruzera u zeleničkoj luci i vjerujem da će to biti omogućeno za narednu sezonu”, kazao je Katić.

Izvor: Opština HN

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN