• SVE VIJESTI

Optuženi da su oštetili HTP "Boku" za 5 mil. eura: Dragan Brković i ostali tražili obustavu postupka


Dragan Brković i odbrana njegovih sinova kao i izvršnog direktora kompanije Vektra Milića Popovića ovog ponedjeljka su u podgoričkom Višem sudu zatražili da se obustavi krivični postupak protiv njih jer Specijalno tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su preduzeće HTP ,,Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

Oni se terete da su u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine počinili produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe prodaje imovine.

Vanraspravno vijeće Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, u narednih 15 dana odlučiće da li će u ovom slučaju potvrditi optužnicu ili pak, kao što je odbrana predložila, obustaviti postupak usljed nedostatka dokaza.

Advokat Dragoljub Đukanović je istakao da odbrana okrivljenih u procesu istrage nije imala ista prava kao i tužilaštvo koje je kao i oni stranka u postupku pred sudom.

- Odbrani je uskraćeno pravo na jednakost oružja jer se nalazima vještaka bavilo samo tužilaštvo dok smo mi dobili pristup tek kad su vještačenja okončana, odnosno nalaz nam je samo uručen – kazao je advokat Đukanović.

On je istakao da podaci iz nalaza vještaka finansijske struke i optužnice Specijalnog tužilaštva ne odgovaraju realnom stanju.

U prilog ovoj tvrdnji odbrana optuženih se pozvala na izvještaj revizora.

- Revizorski izvještaj koji se odnosi na poslovanje preduzeća Vektra Boka je drugačiji od nalaza vještaka finansijske struke koje je naložilo Specijalno tužilaštvo – precizirao je advokat Đukanović.

On je naveo da se u nalazima vještaka navodi da su nekretnine prodavane po manjoj vrijednosti od one koja je određena, ali ne navode ko je određivao tu cijenu i po kojim kriterijumima.

- Svima je poznato da se imovina prodaje putem javne ponude i da ovaj vid prodaje predstavlja najtržišniji način utvrđivanja vrijednosti bilo čega uključujući i nekretnine koje su određene za prodaju u postupku reorganizacije Vektra Boke – pojasnio je advokat Đukanović.

Optuženi i njihovi branioci su ustvrdili da bi se stečajni postupak Vektra Boke kroz reorganizaciju uspješno okončao, odnosno da bi kompanija vratila sva dugovanja i nastavila sa radom da Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo krivični postupak i pohapsilo menadžment kompanije.

- Država je hapšenjem optuženih stala na put ozdravljenju Vektra Boke – kazao je advokat Đukanović.

Specijalno tužilaštvo tereti Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana, i izvršnog direktora kompanije Vektra Milića Popovića da su preduzeće HTP ,,Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP ,,Boke“ prodali zakonito, ali su mimo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća.

Uporedo sa krivičnim postupkom pokrenuta je i finansijska istraga u ovom slučaju.

HTP ,,Boku“ je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. 

Izvor: Pobjeda

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN