• SVE VIJESTI

Proslavljen Dan Bokeljske mornarice. Ministarka uručila povelju UNESCO, a ministarki uručen Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici


U Domu Mornarice, na Pjaci od kina, ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, je Bokeljskoj mornarici Kotor (BMK) uručila UNESCO povelju za svjetsku nematerijalnu baštinu. Tom prilikom, ministarki je uručen Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, koji će, nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore, definisati obaveze države Crne Gore i opština Kotor, Tivat i Herceg Novi prema Mornarici, obezbjeđujući stabilnost i sigurnost u očuvanju tradicije koja traje više od 12 vjekova i unaprijeđujući njen rad.

"Bokeljska mornarica, osnovana 809. godine, predstavlja najstariju pomorsku organizaciju na svijetu i simbol je bogate pomorske, vojne i kulturne baštine naše zemlje. Njen upis na UNESCO Reprezentativnu listu potvrđuje značaj njenog istorijskog i kulturnog naslijeđa. Kroz sve ove vjekove, Mornarica je ostala čuvar kulturnog identiteta, multikulturalizma i kulturnih vrijednosti Boke zahvaljujući porodičnim i ličnim tradicijama kotorskih i bokeških porodica, koje su ove vrijednosti čuvale kroz vjekove. Ministarstvo kulture posvećeno je zaštiti i promociji naše nematerijalne kulturne baštine, a upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu dodatno nas podstiče da nastavimo sa naporima u očuvanju i valorizaciji kulturnih dobara Crne Gore”, poručila je ministarka Vujović.

Bokeljska mornarica, kazao je njen predsjednik Denis Vukašinović, pripada onima koji njen Statut prihvataju, koji je cijene i poštuju, koji se s njom žele upoznati i baštiniti njenu tradiciju, onima koji Kolo Sv. Tripuina osjećaju kao dio duhovnog i pomorskog identiteta, onima koji žele bratsku slogu širiti, koji žele Boga i Svetog Tripuna “častiti” (Lode).

U ime Bokeljske mornarice Kotor zahvalio je članovima BM koji su vrijedno radili na izradi nacrta zakona, a posebnu zahvalnost uputio je predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću, koji je pružio pravnu pomoć u izradi ovog zakona, gdje je glavni doprinos dala g-đa Simeona Begović, te predsjednicima Opština Tivat i Herceg Novi, Željku Komnenoviću i Stevanu Katiću na podršci sa njihove strane u ovom procesu.

Radnom sastanku kao i ceremniji dodjele Povelje UNESCO prisustvovali su ispred Ministarstva kulture i medija ministarka dr.Tamara Vujović, generalni direktor Direktorata za medije Nedjeljko Rudović, ispred direktorata za kulturnu baštinu Jelena Petrović, služba za poslove UNESCO Zorka PopovićPR Andrea Popović, ispred Opštine Kotor Predsjednica SO Maja Mršulja, sekretarka za kulutru Tatjana Kriještorac, Glavna administratorka Opštine Kotor marina Bjelja, pravna savjetinica i pomoćnica rukovodioca stručne službe Simeona Begović, Direktor TO Kotor Jovan Ristić. Ispred Bokeljske Mornarice Kotor Admiral Mirko Vičević, vice admiral Andro Radulović, te Predsjednici Bokeljske mornarice Kotor Denis Vukašinović, Predsjednik Bokeljske mornarice Kotor-podružnica Tivat Marjan Ribica i Predsjednik Bokeljske mornarice 809-podružnica Herceg Novi Milorad Nešić.

Izvor: Opština HN

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN