• SVE VIJESTI

(VIDEO) Sretan rođendan Garfild! Svi ga volimo - najpoznatiji mačak napunio 46 godina


Voli da bude lijenj, mrzi ponedjeljak, voli lazanje i slavi 46. rođendan! On je poznati mačak Garfild. Naime, 19. juna 1978. prvi broj stripa Garfild izašao je istovremeno u 41 novini širom SAD.

Ova slatka, debela, narandžasta mačka djelo je karikaturiste Džima Dejvisa, a dao mu je ime po svom đedu Džejms A. Garfild Dejvis.

Iako je prošlo toliko godina, on je i dalje jedan od najpopularnijih i mnogima omiljenih strip likova.

Ova prepoznatljiva mačka je sve samo ne obična; njegova sarkastična priroda i duhovite opaske postale su zaštitni znaci koji ga čine jedinstvenim u svijetu stripa, piše HRT.

Prvo je počeo da pravi strip u kome je glavni lik buba, ali je tvrdio da čitaoci ne mogu da se identifikuju sa bubama. Primijetio je da u SAD postoji mnogo stripova o psima, ali nijedan o mačkama. Došao je do zaključka da ako ljubitelji pasa uživaju u stripovima o psima, isto bi i ljubitelji mačaka da je glavni lik mačka. Tako se rodila ideja za Garfilda.

Garfildovog vlasnika u stripu, Džona Arbakla, zapravo je inspirisao sam Dejvis. Džon je, kao i Dejvis, strip crtač i odrastao je na farmi. Garfild i Džon žive u Mansiju u Indijani, koji je takođe rodni grad autora Džima Dejvisa. Ova povezanost sa stvarnim životom daje stripu dodatnu autentičnost i šarm.

Garfildov dizajn se mijenjao mnogo puta tokom godina. Ali ono što uvijek ostaje isto je činjenica da je mačka uvijek bila i uvijek će biti – debela. Dejvis time šalje, kako kaže, zdravu poruku da niko nije savršen.

Garfild nije ostao samo u okvirima stripa. Njegova popularnost se proširila na televiziju, filmove i internet. Animirane serije i filmovi doprinijeli su njegovoj svjetskoj slavi, a njegove duhovite primjedbe često se dijele na društvenim mrežama. Garfild je postao pravi globalni fenomen koji privlači fanove svih generacija.

Jedna od zanimljivosti o Garfildu je da je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najrasprostranjeniji strip na svijetu. Objavljuje se u više od 2.500 novina i časopisa i svakodnevno ga čita više od 200 miliona osoba. Uz to, Garfild je pravi majstor marketinga – njegova njuška se može naći na raznim proizvodima, od šoljica i majica do plišanih igračaka i video igrica.

Izvor: Pobjeda

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN