• SVE VIJESTI

Zabrana gradnje tokom sezone nezakonita? Pismo advokata nakon Tivta dolazi i drugim opštinama koje brane gradnju


Opštinska odluka o zabrani gradnje tokom ljetnje turističke sezone je nezakonita, zbog čega investitori trpe ogromnu štetu. To je u otvorenom pismu, u koje su "Vijesti" imale uvid, predsjedniku Opštine Tivat Željku Komnenoviću naveo advokat Dragan Prelević koji je zastupnik više kompanija čija je investiciona aktivnost suspendovana zabranom izvođenja građevinskih radova u periodu od 1. juna do 15. septembra

Istovjetna pisma će biti dostavljena i na adrese ostalih primorskih opština, koje primjenom odluka o zabrani gradnje tokom ljetnje sezone, kako on kaže, diskriminišu investitore.

- Pravo na izgradnju objekata je zagarantovano zakonom koji je viši pravni akt od opštinske odluke. Dosadašnja praksa je na žalost predstavljala obično pravno nasilje i nanijeta je nenadoknadiva šteta svima koji su svake godine po tri i po mjeseca bili spriječeni da grade - kazao je Prelević.

Prelević je za Vijesti kazao da e će investitori biti prinuđeni da pokrenu odgovarajuće postupke za naknadu stvarne štete i izmakle dobiti.

On tvrdi da investitori imaju stečeno pravo građenja u skladu sa čl. 26 st. 3 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji propisuje da se pravo građenja stiče na osnovu prijave građenja i dokumentacije iz čl. 91 Zakona.

Prelević naglašava da je odluka Opštine Tivat nezakonita jer je ista donijeta suprotno propisima važećim u oblasti građenja i bez zakonskog osnova.

- Predmetni Zakon ne poznaje zabranu gradnje u određenom vremenskom periodu u toku godine - navodi Prelević.

Prelević ističe da, sa druge strane, na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji objekata, komunalni inspektor može da preduzima mjere u domenu zabrane gradnje, ali samo za privremene i pomoćne objekte i za iste može izreći zabranu samo u slučaju postavljanja privremenog i pomoćnog objekata bez prijave građenja i zakonom propisane dokumentacije.

- Što, takođe, potvrđuje da Opština nema nadležnosti u pogledu zabrane građenja objekata koje reguliše Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata niti je zabrana građevinskih radova u toku turističke sezone predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji objekata - objašnjava Prelević.

Prelević ističe da se, shodno svemu što je naveo i analizom pravnih propisa u ovoj oblasti, zaključuje da lokalna samouprava nema zakonski osnov za propisivanje i uvođenje zabrane izvođenja građevinskih radova u toku turističke sezone, ni shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Zakonu o komunalnim djelatnostima, kao ni Zakonu o planiranju i izgradnji objekata.

- Imajući u vidu navedeno, a pošto sam siguran da Opština Tivat ne želi namjerno da nanese štetu bilo kome, do donošenja zakonitog i ustavnog propisa, upućujem da bez odlaganja ukinete ovu nezakonitu Odluku. Svrha ovog pisma je da Vas upoznamo sa zakonskim propisima i Vašim nezakonitim djelovanjem na osnovu nezakonitog propisa, te da bez odlaganja uputite na provjeru i dalju proceduru predmetnu Odluku - naveo je Prelević i pismo dostavio Miljanu Markoviću, predsjedniku Skupštine Opštine Tivat, Krstu Pejoviću, načelniku Komunalne policije, Milici Manojlović, sekretarki Sekretarijata za uređenje prostora, i Vladu Brguljanu, sekretaru Sekretarijata za investicije.

Pismo advokatske kancelarije Prelević biće dostavljeno i rukovodstvu Opštine Budva, koja je odlukom o Komunalnom redu propisala čak četvoroipomjesečnu zabranu izvođenja građevinskih radova.

Prema navedenom, pismo bi trebalo biti dostavljeno i rukovodstvu Opštine Herceg Novi koja takođe ima odluku o zabrani gradnje tokom ljetnje sezone a koja se ove sezone primjenjuje 3 i po mjeseca - od 15. juna do 30. septembra.

Izvor: e-kapija / Vijesti / Opština HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN