• SVE VIJESTI

Oprezno! Ne opterećujte produžni kabl. Evo nekih savjeta kojih bi se trebalo pridržavati

Foto: Kairos biro oprema

Vatrogasci savjetuju da se produžni kabl ne smije preopteretiti, što svi radimo. Kad su televizor, kompjuter i lampa uključeni, dodatno uključivanje klima uređaja, na primjer, može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima-uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu umjesto produžnog kabla. Velike kućanske aparate nikada ne bi trebalo spajati na produžni kabl, piše krstarica.com.

Mjere zaštite od požara:

1. Redovno provjeravajte produžni kabl, odnosno sve kablove koji se nalaze u njemu i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavite dovoljno prostora oko uređaja kako biste spriječili pregrijavanje. Uvijek isključite uređaje koji nisu u upotrebi.

3. Ne ostavljajte prijenosni računar i punjač telefona danima uključene u produžni kabl jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte pretjerano savijanje produžnog kabla kako biste izbjegli oštećenje.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl mora biti odgovarajuće dužine. Ako je prekratak, može biti pod velikim opterećenjem i uzrokovati pregrijavanje.

6. Držite produžni kabel dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora topline (šporet, na primjer).

Izvor: Libero portal

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN