• SVE VIJESTI

Premijer Milojko Spajić otvorio 18. Hercegnovski strip festival. Svjetska elita strip crtača na jednom mjestu


Početak najveće regionalne svetkovine strip umetnosti, 18. Hercegnovski strip festival otvorio je premijer Crne Gore,Milojko Spajić.

- Ovo izdanje Hercegnovskog strip festivala je finalni proizvod 18 godina velikog truda, entuzijazma i kreativnosti. Mi smo kao zemlja veoma ponosni na ovu manifestaciju i u budućnosti ćemo je još više podržavati, poručio je premijer Milojko Spajić, pozdravljajući brojne poštovaoce devete umjetnosti i goste,150 umjetnika iz 20 zemalja, koji će učestvovati u bogatom šestodnevnom programu na dvadesetak lokacija u Boki Kotorskoj.

Program otvaranja obuhvatio je i četiri izložbe.Ilustracije novljanina Vanje Vikala koje su bile izložene na trgu Belavista. U galeriji „Josip Bepo Benković“ postavljeni su radovi 12 velikih majstora stripa koji su specijalni gosti festivala, a priređena je i svjetska premijera stripa “Stripokalipsa” zagrebačkog umjetnika Marka Đeške. U galeriji „Sju Rajder“ izloženi su originali prvog manga stripa autorki sa ovih prostora, “Strip Mu” Sare i Ane Živković. Usljedio je koncert jednog od najpopularnijih elektro-akustičnih pop sastava u regionu, zagrebačkog Detoura na tvrđavi Forte Mare,kao predgrupa nastupio je domaći sastav Nitro.

Prijatelj Hercegnovskog strip festivala je već 11 godina Ambasada Italije u Crnoj Gori, koja je 2017. godine ovom festivalu uručila nagradu “Karavađo” za najveća dostignuća u kulturnoj razmjeni između dvije države.

- Prije dvije godine dala sam obećanje ovom festivalu, rekla sam ovim momcima da ne misle da je kraj, jer je to samo početak i ja ću tokom svog mandata uvijek podržavati ovaj festival. Tako smo i radili, doveli smo neka važna, najslavnija imena iz svijeta italijanskog stripa, ne samo na festival u septembru, već i na strip vikend na proljeće, a tako ćemo nastaviti i ubuduće, istakla je ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela. 

Prvi put su na Hercegnovski strip festival stigli gosti iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Meni je drago što sam danas dio ove divne zajednice,kazala je ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke i izrazila  zadovoljstvo što je gošća manifestacije zajedno sa američkim majstorima stripa, Džil Tompson i Džin Ha, umjetnicima koji zajedno imaju osamnaest čuvenih Ajzner nagrada.

Prisutne su pozdravili organizatori Hercegnovskog strip festivala, Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

- Svakog dana selimo program sa jednog mjesta na drugo, ove godine idemo čak i van Boke, penjemo se na Lovćen, na 1350 metara i ovim zaista festival postaje svebokeški, svecrnogorski, jedan veliki komikon koji naš region i naša zemlja zaista zaslužuju, poručio je Jovan Subotić.

Izvor: Novosti

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN