• SVE VIJESTI

Saopštenje 7 Novskih NVO: Poništiti konkurs o raspodjeli sredstava udruženjima


Dio hercegnovskih nevladinih organizacija u zajedničkom saopštenju smatra da je Odluka o raspodjeli sredstava za rad nevladinih organizacija u ovogodišnjem budžetu Opštine Herceg Novi krajnje sporna, jer nije usklađena sa zakonom i karakterišu je netransparentnost, nepravičnost i nedostatak odgovornosti prema svim učesnicima konkursa.

Kako naglašavaju za rad i projekte NVO opredijeljeno je svega 70 hiljada eura, što je 0,3 tekućeg budžeta.

"Zakonska norma definisana Odlukom o raspodjeli sredstava za projekte NVO je 0,5 odsto. Potpuno opravdano sumnjamo da je došlo do selektivnog odabira 12 od 27 prijavljenih, odnosno prihvaćenih projekata NVO." - navodi se u saopštenju.

Ove MVO ističu da apsolutno nemaju ništa protiv 12 projekata NVO kojima je Komisija rasporedila svih 70 hiljada eura. Međutim, na rang listi je još 12 projekata koji su, po ocjeni Komisije, ispunili kriterijume, a nije poznato koje i kako su oni bodovani.

"Stiglo je samo obavještenje  da za 12 projekata nije bilo dovoljno sredstava. Komisija, ili možda oni koji su odlučivali umjesto nje, potpuno su ignorisali i odbili druge vrijedne i korisne projekte za lokalnu zajednicu. Projekte koji su cjelogodišnji ili se tradicionalno organizuju u prvom dijelu godine ovako kasno raspisan konkurs ugrožava i uvodi u rizik. Dodatni problem predstavljaju i diskutabilni kriterijumi za raspodjelu sredstava i bodovanje projekata” - objašnjava se u saopštenju i tvrdi da rad Komisije za raspodjelu ne odaje povjerenje ni u stručnost, niti u zakonitost sprovedeog procesa.

"Obrazloženja i odgovori na naše u roku date prigovore i zahtjeve za dostavljanjem bodovnih lista za sve učesnike uslijedili su mimo zakonskog roka. Pri tom, nepotpuni su, nelogični i netačni." - pojašnjavaju u saopštenju.

Osim ovoga, kako navode, u saznanju su i da su u Komisiji za raspodjelu sredstava bili i članovi koji su ujedno osnivači ili članovi rukovodeće strukture drugih NVO, što takođe nije dozvoljeno navedenom Odlukom o finansiranju NVO.

"Takav očigledan sukob interesa dovodi potpuno u pitanje zakonitost procesa raspodjele i u suprotnosti je sa Zakonom o NVO. Ove činjenice su dovoljne za poništenje Odluke o raspodjeli kao i za promjenu dosadašnje loše prakse u budućim postupcima. Na donosiocima odluka u Herceg Novom je da isprave propuste učinjene prema predstavnicima civilnog sektora”, poručuju potpisnice saopštenja - sedam hercegnovskih NVO: EkoKulMedia, Omladinski centar, Ruke, Ksena, Alternaut, Hercegnovsko pozorište i Nada.

Izvor: NVO Nada

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN